Confidenţialitate

#30în30: Anul 1997

Anul 1997 găseşte România cu o nouă putere politică: românii aleg Convenţia Democrată a lui Emil Constantinescu în defavoarea PDSR-ului condus de Ion Iliescu.

Sperantele sunt uriaşe, dar economia – la pamânt. Se închid întreprinderi, inflația e de 150%, iar guvernul Victor Ciorbea încearcă să convingă Fondul Monetar Internaţional că România are nevoie de un împrumut. Leul se devalorizează în doar câteva luni cât in tot restul anului anterior. Cursul de schimb valutar se dubleaza: ajunge de la 3.500 la 7.700 de lei pentru un dolar american.

În ianuarie 1997 Miron Cozma e arestat pentru mineriada din septembrie 1991, cea care a forţat debarcarea guvernului Petre Roman.

In iulie, Romania priveste cu speranţă către summitul NATO de la Madrid. Dar numele tarii nu este rostit printre ale celor invitate în primul val să intre în Alianţă.

În schimb, de la Madrid vine, direct la Bucureşti, Bill Clinton. Liderul de la Casa Albă e primit de o mulţime entuziastă de zeci de mii de români, în Piaţa Universităţii.

Unii spun ca e o vizită de consolare. Dar se dovedeste una istorică. Bill Clinton și Emil Constantinescu lanseaza atunci parteneriatul strategic şi Bucureștiul e privit drept un aliat cheie al Washingtonului.

O campanie de caritate a BBC aducea in topuri, in intreaga lume, o veche piesa a lui Lou Reed, reinterpretata de o pleiada de artisti. Faima ei avea sa fie umbrita doar de o alta reinterpretare – a lui Elton John – ocazia fiind una tragica. La sfârşitul lui august ’97, Prinţesa Diana, prinţesa inimilor aşa cum o numea o planetă întregă, murea într-un accident de maşină la Paris, pe cand incerca sa scape de paparazzi. Avea 36 de ani.

1997 este şi anul de naştere al fenomenului Harry Potter. E lansat primul volum din seria care avea să farmece multe generaţii.
Și tot în acel an – pentru prima oară – inteligenţa artificială reușea să bată un om la șah. Deep Blue, computerul de la IBM, l-a învins pe campionul mondial la şah Garry Kasparov.

În 1997 pugilistul român Mihai Leu cucereste titlul mondial al categoriei semi-mijlocie, versiunea WBO si devine primul boxer român cu o centură cu diamante la box profesionist.

Se intampla acum 22 de ani.