#30în30: Anul 1995

Anul 1995 începe în România cu o creștere de 20 de ori a taxelor și impozitelor. Criza economică se agravează. Un dolar ajunge la 2.500 de lei, cam de 7 ori mai mult decât în 1992. Dintre toate țările blocului comunist, România trece cel mai lent de la economia socialistă la cea capitalistă.

În 1995 începe „Marea Cuponiadă”– un program de privatizare în masă demarat de Guvernul Văcăroiu.

Apar bișnițarii de cupoane. Însă, înainte ca oamenii de rând să aibă posibilitatea să le valorifice, valoarea lor e afectată de inflație.

La mijlocul anului se lansează Dacia Nova, prima mașină de concepție 100% românească, dar, poate, ultimul model pe care mai tot romanul îl repara în fața blocului.

Un motiv de mândrie pentru industria românească, altminteri în colaps. Mașana – ieftină se vinde bine, deși e depășită pentru standardele epocii.

Tot în 1995, McDonalds deschide primul restaurant în România, la parterul magazinului bucureștean Unirea. În prima zi atrage peste 15.000 de clienţi – un record pe atunci în istoria companiei.

În martie 1995 are loc cel mai grav accident din istoria aviației române. Un Airbus A310 al companiei Tarom care zbura spre Bruxelles cu 60 de oameni la bord se prăbușește în flăcări în zona comunei Balotești, la nici 3 minute de la decolarea de pe Otopeni. Nu există supraviețuitori. 19 ani mai târziu, raportul final al anchetei arăta ce s-a întâmplat: o defecţiune la unul dintre motoare, indisponibilitatea fizică a căpitanului şi o eroare de pilotaj a copilotului.

Anul 1995 a fost finalul pentru seniorul politicii româneşti. Pe 11 noiembrie se stinge – la Spitalul Universitar București – Corneliu Coposu, supraviețuitor al închisorilor comuniste și liderul opoziţiei din România postcomunistă. Seniorul îi iertase pe tortionarii săi.

Într-un moment emoționant, peste o sută de mii de oameni participa la funeralii.

La cealaltă extremă a moralităţii politice, un personaj fictiv făcea carieră în acelaşi an: „Senatorul Melcilor„, Vârtosu, personajul principal din filmul lui Mircea Daneliuc a fost nominalizat pentru Palme d’Or la Cannes.

Pe 1 decembrie 1995 se lansează PRO TV.

Anul 1995 marchează două recorduri românești: Constantin Ticu Lăcătușu ajunge pe cel mai înalt vârf al lumii, Everest.

Iar exploratorul Teodor Negoiță devine primul român care atinge pe schiuri, Polul Nord, în cadrul unei expediții ruse de cercetare.

Se întâmpla acum 24 de ani.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS