#30în30: Anul 1992

Românii fac cunoștință cu primele reclame autohtone. Obiectivul – nicio carie – spunea reclama la pasta de dinți Colgate, cea in care cu cerneala care penetra creta.

Dar si speranţa face loc îngrijorarii. Criza financiară se adâncește. Inflația ajunge la 300%. Prețurile explodează.

Pe fondul sărăcirii si al lipsei de cunostinte economice, prinde mirajul Caritas: sute de mii de oameni sunt atraşi de promisiunea banilor înmulţiţi de 8 ori. Stau la cozi uriașe ca să depună pungi de bani la Caritas.

Ioan Stoica, părintele acestui sistem de tip piramidal, e considerat de unii – pe moment – un soi de erou național in viață.

De Paşte, în 1992, Regele Mihai e primit la Bucureşti, pentru prima data de la abdicare. Un milion de români se strang sa il aclame.

Pare să fie revenirea la normalitate, dar se va dovedi un episod fulgerător. Mihai I avea să aibă din nou interzis în ţara natală, până la schimbarea de putere, 4 ani mai târziu.

In ’92, însă, Ion Iliescu şi partidul său sunt pe cai mari. Desi FSN se rupe, formațiunea rezultată din aripa Iliescu – FDSN – e prima in preferinte la alegerile din toamnă.

Iar Ion Iliescu castiga lupta pentru presedintie in fata lui Emil Constantinescu, din partea coalitiei de opozitie CDR.

În vecinatatea noastră, începea razboiul Bosniac si cel mai lung asediu al unei capitale din istoria recentă a confruntarilor: Sarajevo era asediat de forțele Armatei Populare Iugoslave, iar apoi de Armata Republicii Srpska, timp de 1.425 de zile – pana in 1996.

În România, spiritele politice sunt încinse, dar e pace. Si între cele două tururi de scrutin, românii il vad pe Michael Jackson în concert la București.
70.000 de oameni cântă împreună cu el pe stadionul Lia Manoliu.

”Generația de aur” rateaza calificarea la Campionatul European de fotbal, desi pleacă drept favorită. Vestea bună in sport vine de la Jocurile Olimpice de la Barcelona – de unde delegația României se întoarce cu 4 medalii de aur, 6 de argint și 8 de bronz.

În țară, oamenii iau cu asalt cinematografele la premiera filmului ”Basic Instinct”, cu Sharon Stone în rolul principal.

Înaintea lansării, Evenimentul Zilei publică detaliul picant din film, iar biletele se vând ca pâinea caldă. În primele 3 săptămâni, peste 100.000 de spectatori merg in cinematografe.

Se întâmpla acum 27 de ani.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS