Confidenţialitate

3 DECIZII SALVATOARE PENTRU MEDIU, valabile nu doar de BLACK FRIDAY

A venit din nou Black Friday, cu mari reduceri și cu presiunea de a cumpăra acum…pentru că mâine va fi mai scump sau nu va mai fi deloc. Dincolo de dezbaterile legate de unele reduceri, sărbătorile de shopping generează mult mai multe probleme, inclusiv pentru mediu.

În Misiunea Verde, la Europa FM, Mona Nicolici și Toader Păun adună o listă de decizii simple pe care oricare dintre noi le poate lua pentru a-și proteja mai bine buzunarele, dar mai ales mediul.

1. Înainte de a decide să facem cumpărăturile dintr-un magazin, mai ales online, să ne gândim de ce avem nevoie, daca avem nevoie si cat avem nevoie și să încercăm să ne grupăm dorințele într-o singură comandă. Salvăm ambalaje, transport și o gramada de resurse energetice care se vor transforma si ele in emisii de carbon.

2. Cumpărăturile nu se fac doar de Black Friday, când unii trebuie să scape de stocuri, dar se fac și de nevoie. Dincolo de haine, electronice și bunuri de folosință îndelungată, ne mai aruncăm sa cumparam și alimente perisabile. Mergeți pe cât posibil la piețele din apropiere sau intrați în programe agricole susținute de comunitate. Multe dintre acestea folosesc ambalaje limitate sau vă permit să vă aduceți propriile ambalaje. Adesea vânzătorii își cresc alimentele în mod organic. Pentru că mâncarea este cultivată în apropiere, se folosește mai puțin combustibil.

3. Vrei ceva nou, dar produsele pe care le ai încă sunt bune? Cineva s-ar putea bucura de ele! Echipamentele multimedia de care nu mai avem nevoie pot servi altor persoane sau organizații. Atunci când cumpărăm un produs nou, păstrati ambalajul, manualul de utilizare şi a accesoriile, caci, nu se stie cand se strica si vreti sa-l reparati sau să îl donati. Există asociații care se ocupă cu repararea acestor echipamente, ca de exemplu Ateliere fără Frontiere, despre care am mai vorbit la Misiunea Verde. Există și organizații sau grupuri care pot da o alta utilitate altor obiecte și chiar hainelor sau pieselor de mobilier pe care nu le mai doriți.