Confidenţialitate

29 de ani de la Revoluție – Poveștile nespuse dintr-un dosar neterminat – VIDEO

La 29 de ani de la izbucnirea Revoluției, mai rămân numeroase enigme. Vineri, pe 21 decembrie 2018, Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu au fost puși sub învinuire în Dosarul Revoluției.  Europa FM  vă prezintă un interviu document cu generalul Dan Voinea, magistratul care timp de peste 5 ani a investigat dosarele Revoluției de la Timișoara, Cluj, Sibiu, București și nu numai.

În luna noiembrie 2016, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat că anchetatorii care refac acest dosar (după ce România a fost condamnată la CEDO) au decis să extindă urmărirea penală pentru infracțiuni contra umanității. Potrivit procurorilor, incidentele armate produse într-un numar mare de localitati indică faptul că s-a acționat dupa un plan prestabilit, ce avea drept obiectiv preluarea puterii de către noi lideri și legitimarea acestora.

Protestele din Timișoara, București  și din alte mari orașe au făcut în total, peste 7 mii de victime: morți (peste 1.200), răniți și persoane private de libertate, în închisori și unități militare.

Generalul Dan Voinea spune că în cei 27 de ani, procurorii au constituit peste 40 de dosare penale, în urma cărora aproximativ 50 de persoane au fost condamnate definitiv.

Printre acestea se află foștii miniștri Victor Atanasie Stănculescu și Mihai Chițac. Nu însă și cel mai important lider al mișcării, Ion Iliescu, spune magistratul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Dan Voinea a început urmărirea penală împotriva fostului președinte în 2005, pentru infracțiuni împotriva unamității,  însă imediat după acest moment, procurorul a fost reclamat de Ion Iliescu și a rămas fără acest dosar. Procurorul general al României de la acea vreme, Laura Codruța Kovesi, l-a acuzat pe Dan Voinea că a comis greșeli procedurale și nu a gestionat bine resursele umane alocate investigării faptelor din Decembrie ’89.

În interviul acordat Europa FM, generalul Dan Voinea dezvăluie și fapte nespuse până acum, dar care, spune magistratul, sunt probe în dosarul Revoluției de la București, redeschis recent de Parchetul General.

Este vorba despre mărturiile unor telefoniste care în lucrau  la Ministerul de Externe și care au declarat că, după ziua de 22 Decembrie 1989, l-au ajutat pe Ion Iliescu să discute la telefon cu oficiali ruși.

Pe de altă parte, Dan Voinea spune că în Revoluția din Decembrie 1989, nu au fost implicate forțe străine și nici teroriști. Diversiunile ar fi fost puse la cale, inițial, de Elena Ceaușescu, apoi de Securitate și Armată, iar în final, de cei care au preluat puterea, afirmă magistratul militar.