Confidenţialitate

284 de morți în Turcia și peste 200 în Siria, în urma unuia dintre cele mai puternice cutremure înregistrate vreodată în regiune | VIDEO

Tragedie de proporții în urma cutremurului puternic de luni dimineață din Turcia. Bilanțul morților doar în Turcia urcă la 284. Alte peste 2.300 de persoane au fost rănite, anunță autoritățile. Iar în țara învecinată Siria sunt peste 200 de morți.

Este unul dintre cele mai puternice cutremure înregistrate vreodată în regiune, dacă nu cel mai puternic. În urmă cu 80 de ani a mai fost un seism de magnitudine 7,8 în nord-estul Turciei – atunci au murit 30 de mii de oameni.

Operațiunea de salvare a oamenilor în urma clădirilor prăbușite este în plină desfășurare.

Cutremurul a avut loc pe timpul nopții, astfel că majoritatea celor surprinși de el dormeau.

Un locuitor din Gaziantep, în apropiere de epicentrul seismului, a spus pentru agenția Reuters că nu a simțit așa ceva în toți cei 40 de ani pe care i-a trăit pe acest pământ și că „de trei ori s-a simțit legănat ca într-un pat de copil”.

Imagini difuzate de televiziuni au arătat și pagube serioase la Castelul Gaziantep.

Și în Siria sunt sute de morți și răniți, în special în provinciile Hama, Aleppo și Latakia.

Zeci de clădiri s-au prăbușit cu totul în aceste zone, iar autoritățile spun că situația este tragică.

Spitalele se confruntă cu valuri de răniți. Tot pentru agenția Reuters un locuitor din Capitala Damasc a spus că s-a trezit în toiul nopții și că toate tablourile de pe pereți au căzut.

Seismul a fost resimțit și în Cipru și Liban.

Potrivit autorităților din Turcia, cutremurul a fost urmat de peste 40 de replici.

După activarea Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR cu personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU. Vin reacții oficiale din toate colțurile lumii.

Președinta Parlamentului European susține că Europa este alături de oamenii din Turcia și a Siria în acest moment de suferință. Șeful Guvernului de la Atena anunță deja că sunt pregătite resurse care pot pleca imediat din Grecia către Ankara.

Olanda, Serbia și Suedia sunt gata să trimită echipe de salvatori. Președintele american Joe Biden a dat instrucțiuni agenției de dezvoltare internațională a țării să evalueze modul în care poate ajuta.

Foto: Colaj Twitter

Citește și: România trimite ajutoare în Turcia în urma cutremurului de 7,4