Confidenţialitate

27 de ani mai târziu: Revoluția la Vaslui

A fost sau n-a fost revoluţie la Vaslui? Este şi întrebarea care dă titlul unui film regizat de vasluianul Corneliu Porumboiu.

Pe 22 decembrie, după ce la televizor se anunţase că Ceauşescu a căzut, câţiva oameni au ieşit în centrul oraşului. Cei câţiva revoluţionari din Vaslui sunt convinşi că ceea ce au făcut ei în ziua de 22 decembrie – când au strigat „Jos Ceauşescu”, au rupt nişte steaguri şi au ars nişte fotografii ale dictatorului – e important şi îi îndreptăţeşte să-şi merite titulatura.

Despre „revoluţia” de la Vaslui circulă şi acum tot felul de poveşti. Se spune că într-o ceainărie în care îşi făceau veacul o mână de intelectuali de prin zonă şi în care se bea orice în afară de ceai, cineva a spus euforic după căderea dictatorului: „Am pierdut, am pierdut!”. „Ce-ai pierdut, domnule?”, a întrebat cineva. „Am pierdut Epoca de Aur!”, a spus omul.

Mulţi cetăţeni spun, însă, că e o mare nedreptate ca unii să se numească revoluţionari, din moment ce la Vaslui n-a existat o revoluţie în adevăratul sens al cuvântului.

Liderul revoluţionarilor vasluieni ( 100 cu acte în regulă ) este Paul Munteanu, cel care spune, ori de câte ori are ocazia, că oamenii care au luptat în 1989 pentru căderea regimului comunist, dar şi urmaşii eroilor Revoluţiei merită mai mult decât primesc acum.

Unul dintre participanţii la editarea primelor numere ale ziarului Adevărul, este Dan Ravaru, profesor, scriitor, cunoscut om de cultură din Vaslui. El mărturiseşte că o perioadă a fost prins de euforia din primele zile de libertate.

După scurt timp şi-a dat seama,însă, că majoritatea celor celor care au participat la revoluţie au fost doar nişte piese mai mari sau mai mici într-un imens puzzle, dar cu siguranţă, nu cele mai importante. Crede că ar fi fost nedrept pentru cei care au murit în Decembrie 1989 ca el să se declare revoluţionar.

Despre revolutia de la Vaslui s-a facut si un film: “A fost sau n-a fost?” Povestea porneşte de la o savuroasă discuţie de la un post local de televiziune, cu privire la problema „spinoasă” a revoluţiei din Vaslui.

În timp ce doi profesori care se pretindeau revoluţionari, un telespectator a intervenit în direct şi i-a apostrofat, considerându-i un soi de impostori.

Câştigător al trofeului Camera d´Or, filmul lui Corneliu Porumboiu a primit trei premii la TIFF 2006.