Confidenţialitate

27 de ani mai târziu: Revoluția la Târgu Mureș

“A ieşit pe uşă şi nu s-a mai întors. A murit chiar lângă mine. A început să curgă cu gloanţe, ne-am aruncat la pământ” – acestea sunt cel mai des auzite expresii atunci când vorbim despre revoluţia din 1989. La Tîrgu Mureş au murit 6 oameni, apoi, au apărut sute de revoluţionari.

Aurel Vuţă este omul care a dat tonul plecării muncitorilor către centrul oraşului. Lucra la IMATEX. La ora 9 dimineaţa, în 21 decembrie, l-a obligat pe secretarul de partid din fabrică să-i scrie o scrisoare lui Nicolae Ceauşescu, o scrisoare care conţinea o serie de revendicări.

La ora 11 au venit miliţienii să-l aresteze, dar oamenii au făcut scut în jurul lui. Apoi au ieşit în stradă şi au pornit în coloană, din zona industrială spre centrul oraşului.

Au vrut să-i ia şi pe muncitorii de la Metalotehnica, dar acolo conducerea a închis porţile. La gară îi aştepta un pluton de militari, aşa că au plecat prin alt cartier, apoi în altul. Spre seară au ajuns în centru peste 10 000 de oameni. La ora 21 a început să se tragă în oameni.

Acum, Revoluţia a ajuns în instanţă, unde, printre altele, se cere clarificarea cheltuirii a 12 miliarde de lei vechi, cât au primit foştii şefi ai Asociaţiei Revolutionarilor din Tîrgu Mureş.

Foto: Wikipedia