27 de ani mai târziu: Revoluția la Târgoviște

Pentru mulți români, Târgoviște a rămas locul unde s-a terminat Revoluția, pentru că  aici au fost executați soții Ceaușescu. Ce s-a întâmplat la Târgoviște s-a văzut la televizor.

Pe 22 decembrie, după ce Nicolae și Elena Ceaușescu au fugit cu elicopterul din București, spre seară au fost prinși la Târgoviște.

Trei zile mai târziu au fost împușcați la unitatea militară de pe Bdul Castanilor -acum Muzeul Comunismului.

Revoluţia de la Târgovişte, a lăsat în urmă morți, răniți, dar și diversiuni. Alerta în instituțiile de apărare a început în ziua de 16 decembrie, după evenimentele de la Timișoara. Orașul era plin de patrule.  Milițienii își duceau familiile la adăpost, în afara orașului.  Oamenii care ascultau Radio Europa Liberă așteptau curioși.  În zona Palatului Administrativ, fostul sediu al PCR nu aveai voie să te oprești.

După ce la televiziune s-a anunțat fuga dictatorului ,oamenii au început să se adune în centrul orasului, să strige lozinci împotriva lui Ceauşescu. Atunci au apărut și  steagurile găurite.

Era 22 decembrie. Cei din conducere erau speriați și confuzi. Aveau informații că oamenii vor să dea foc Palatului, care era înconjurat de scutieri. Armata se alăturase poporului.  Fuga scutierilor a fost prima victorie a revoluţionarilor din Târgovişte. A început nebunia la Palat.

Oamenii au pătruns în sediu și au început să arunce cu cărți, tablouri și alimente, rar întâlnite la acea vreme în magazine. Prim-secretarul de partid a fost bruscat de manifestanţi, luat pe sus, scos în balconul instituţiei şi aproape că era să fie aruncat de acolo.

Au apărut cuvintele trădare, trădător , securist și terorist. În momentul căderii Palatului din Târgovişte, cuplul Ceauşescu se afla în elicopter şi urma să fie abandonat la Sălcuţa, în apropiere de Titu.

Atunci a început goana după dictatori. În acea perioadă oamenii aveau inițiativă, dar și arme. Tancuri, taburi, trupe terestre, gărzi patriotice și civili erau pe străzi și se trăgeau focuri de arme la întâmplare. Erau ținte neclare. Se trăgea din apartamente.

Prima persoană a murit în seara de 23 decembrie în timp ce păzea un magazin vandalizat. O altă persoană a fost împușcată de un coleg de armată, din greșeală .Erau informații că atacul vine din partea teroriștilor îmbrăcați în uniforme militare. Haosul s-a sfârșit la o zi dupa ce soții Ceausescu au fost împușcați.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS