Confidenţialitate

27 de ani mai târziu: Revoluția la Cluj-Napoca

21 decembrie 1989 este ziua în care a început Revoluția la Cluj. Muncitorii de la Combinatul de Utilaj Greu au pornit pe jos către centru, unde deja un grup de tineri scanda „Victorie” şi „Timişoara, Timişoara!”.

Militarii au tras în mulţime, iar mărturie stau mai multe fotografii devenite istorice. 26 de tineri şi-au pierdut viaţa în mai multe locuri din oraş, iar alte câteva zeci de persoane au fost rănite.

Revoluţia de la Cluj a început după ce, la mitingul de la Bucureşti, Ceauşescu a fost huiduit de mulţime. În jurul orei 13.00 în centrul Clujului de la balconul Asociaţiei Scriitorilor şi al revistei Tribuna s-a auzit scandarea “Victorie”.

Mai mulţi tineri între care şi actorul Călin Nemeş aflaţi în Piaţa Libertăţii, cum se numea pe atunci actuala Piaţă a Unirii, au încercat să oprească trecătorii pentru a organiza un miting de solidaritate cu acţiunile revoluţionare de la Timişoara.

Nu au reuşit, aşa că au încercat să mobilizeze prietenii şi cunoscuţii ca să vină în piaţă la ora 15.00. Între timp s-a aflat că la ora 14.00 şi muncitorii de la Combinatul de Utilaj Greu au pornit pe jos către centru.

După ora 15.00 în piaţă era un grup de 15 persoane conduse de Călin Nemeş. La apariţia militarilor în piaţă acesta şi-a desfăcut haina şi s-a îndreptat spre ei. Mai multe persoane au început să scandeze „Libertate!”, „Timişoara!”.

Apoi, militarii au început să tragă. Au fost înregistraţi primii morţi şi răniţi ai Revoluţiei clujene.

În Piaţa Libertăţii printre tinerii care au scandat primii „Libertate” s-a aflat şi profesorul universitar Mircea Miclea, fost ministru al Educaţiei, care a stat de vorbă cu Claudia Romitan, corespondentul Europa FM la Cluj-Napoca.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Tot în Piaţa Libertăţii a fost în 21 decembrie 1989 şi Răzvan Rotta, autorul primelor fotografii de la Revoluţia clujeană. Venise în piaţă cu soţia ca să îşi caute fiica de 22 de ani plecată de dimineaţă de acasă ca „să facă Revoluţie”. Răzvan Rotta i-a vorbit corespondentului Europa FM la Cluj-Napoca , Claudia Romitan, despre evenimentele din acele zile.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

 

În afara Pieţei Libertăţii, în Cluj-Napoca s-a tras şi la Fabrica de Bere, în zona fostului Hotel Astoria şi în Piaţa Mărăşti. În dosarul Revoluţiei de la Cluj au fost judecaţi mai mulţi militari, dintre care patru au fost condamnaţi la închisoare.

Cei circa 300 de revoluţionari din judeţ s-au divizat în şase organizaţii între care există până şi acum controverse legate de acele momente fierbinţi din urmă cu 27 de ani.

Foto: Răzvan Rotta