24 martie – Ora Pământului

Evenimentul Ora Pământului (“Earth Hour”), marcat în anul 2018 la data de 24 martie în intervalul 20.30 – 21.30, reprezintă cea mai mare manifestare voluntară de mediu din istoria omenirii.

Ora Pământului începe în insulele Fiji, trecând apoi în Asia, Europa şi America.

Obiectivul acestei iniţiative este să amintească faptul că energia consumată are un efect negativ asupra planetei şi să îndemne autorităţile şi persoanele particulare să acţioneze pentru menţinerea climei în limitele normale. Energiile fosile (cărbune, gaz, petrol), utilizate în producerea electricităţii, sunt responsabile de trei sferturi din emisiile de gaze cu efect de seră, aflate la originea încălzirii climatice – scrie Agerpres.

De-a lungul timpului, organizatorii au marcat acest eveniment prin stingerea luminilor pentru o oră în construcţii emblematice: cele mai înalte turnuri gemene, Petronas Twin Towers, din Kuala Lumpur (Malayezia); Sfinxul şi piramidele (Egipt); cel mai înalt turn din lume (829 m, 200 de etaje) construit în Dubai, Burj Khalifa; la Moscova, clădirile din jurul Pieţei Roşii, Muzeul Istoriei, magazinul GUM, catedrala Vasili Blajenâi şi o parte din incinta Kremlinului; la Paris, Turnul Eiffel, Primăria, catedrala Notre-Dame, Arcul de Triumf şi Piaţa Concordiei; la Lisabona, Turnul Belem şi mânăstirea Jeronimos; la Londra, Palatul Westminster, Palatul Buckingham, Turnul Londrei; Fântâna din Geneva, catedralele din Lausanne şi Fribourg, castelul din Chillon etc.

Prima ediţie a evenimentului a avut loc în 2007, la Sydney, în Australia, înregistrându-se participarea a 2,2 milioane de oameni.

Și în acest an, mai multe oraşe din România şi-au anunţat participarea la Ora Pământului prin oprirea iluminatului public în zone extinse, pentru a atrage atenţia asupra importanţei fiecărui cetăţean în protejarea mediului.

În România, Ora Pământului se marchează din 2009.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS