Confidenţialitate

22 mai, ziua Sherlock Holmes

Neîntrecut la rezolvarea misterelor şi personajul cu cele mai multe apariţii din istoria filmului, detectivul Sherlock Holmes este celebrat pe 22 mai, ziua de naştere a creatorului său, scriitorul scoţian Sir Arthur Conan Doyle (1859-1930).

Sir Arthur Conan Doyle a afirmat că personajul a fost iniţial inspirat de un coleg de-al său, Joseph Bell, chirurg la Royal Infirmary din Edinburgh, căruia Doyle i-a fost asistent. Asemenea lui Holmes, Bell era celebru pentru abilitatea sa de a trage concluzii ample în urma unor cercetări minuţioase, un talent pus mai degrabă în slujba profesiei de medic decât a celei de detectiv.

Francis ”Tanky” Smith, poliţist şi maestru al deghizărilor, primul detectiv particular din oraşul Leicester, se crede de asemenea că ar fi stat la baza conceperii celebrului personaj.

Prima povestire cu Sherlock Holmes a apărut pe print în 1887 într-o revistă britanică de Crăciun. Povestirile au continuat să fie publicate în următorii 40 de ani, până cu puţin timp înainte de moartea scriitorului. În acest timp, detectivul a fost protagonistul a numeroase aventuri însoţit de obicei de prietenul şi asistentul său fidel, Dr. Watson, dar şi de alte personaje precum fratele lui Holmes, Mycroft, precum şi cel mai mare duşman al detectivului, profesorul James Moriarty.

Personajul Sherlock Holmes a apărut pentru prima dată pe marele ecran într-un film mut din 1916. În 1927, povestirile cu Sherlock Holmes au fost publicate pentru prima dată în volum. În 2009 este lansat un lungmetraj care îi are în distribuţie pe Robert Downey Jr. în rolul celebrului detectiv, şi pe Jude Law, iar în 2010 este lansat un serial de televiziune cu Benedict Cumberbatch în rolul principal.

Ziua Sherlock Holmes (#SherlockHolmesDay) a început să fie celebrată din 2013.

FOTO: Pixabay/Gerd Altmann