Confidenţialitate

Aproape 200 de pacienți au obținut decontarea tratamentului oncologic în instanță | AUDIO

În România, aproximativ 200 de pacienți au obținut decontarea tratamentului oncologic în instanță. Pacienții de cancer dau în judecată statul român pentru că acesta nu compensează tratamentele de care aceștia au nevoie, ele fiind foarte scumpe. Potrivit Eurostat, în țara noastră mortalitatea prin cancer este cu 7% mai mare decât media Uniunii Europene.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Unele medicamente oncologice costă câteva zeci de mii de lei, bani pe care cei mai mulți bolnavi nu reușesc să îi strângă la timp pentru a-și continua tratamentul.

Tratamentele foarte scumpe necesare pentru a continua lupta cu cancerul îi determină pe unii bolnavi să dea statul în judecată pentru asigurarea medicamentelor.

Aproximativ 200 de români au apelat deja la această formă de obligare a statului să le acorde „dreptul la viață” și au și câștigat, spune Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

„Se face acea trimitere în judecată din Ordonanță prezidențială pentru a avea acces la tratament. Casa este obligată să-i ofere rambursare tratamentului respectiv, mai ales la pacienții oncologici. Este o anormalitate pentru că în România nu reușim să ne adaptăm din punct de vedere al accesului la medicamente într-un timp mult mai real și mult mai rapid astfel încât pacienții să aibe acces la medicamente compensate fără să apeleze la acest sistem de a merge în instanță”, explică președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, cancerul pulmonar se menține drept primă cauză de deces.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Care este diferența dintre diabetul zaharat de tip I și diabetul zaharat de tip II? Ce tip de diabet poate fi prevenit? Profesor doctor Bogdan Timar, decanul Facultății de Medicină din cadrul UMFT, explică | VIDEO