Confidenţialitate

19.000 de euro, valoarea chiriei unui magazin alimentar de la Penitenciarul Rahova

Chiar daca tarifele sunt ridicate, interesul pentru obţinerea unui spaţiu de câţiva zeci de metri rămâne ridicat. Si asta pentru ca deţinuţii pot face cumparaturi de la aceste magazine, săptămânal, în limita a jumătate din valoarea salariului minim brut pe economie.

Potrivit Mediafax, pentru magazinul de la Jilava, chiria ajunge la aproape 6.000 de euro. Detinutii pot cumpara alimente, apă minerală, băuturi răcoritoare, ţigări şi alte bunuri.

Cea mai mare chirie o platesc patronii magazinului de la Penitenciarul Rahova. Potrivit Adminstratiei Penitenciarelor, pe langa cei 19.000 de euro lunar, platiti pentru o suprafata de 44 de metri patrati, firma mai achita alti 1500 de euro pentru un spaţiu de 34 de metri pătraţi pe care îl foloseşte ca depozit. Are insa asigurati peste 1400 de clienti, detinuti al Penitenciarului.

La Penitenciarul din Iasi, firma care a castigat licitatia pentru cele trei spatii comerciale existente plateste lunar aproape 2000 de euro.

La Timisoara, firma care a închiriat cele două spaţii comerciale din penitenciar plateste aproape7.000 de euro lunar.

La Penitenciarul de Femei Târgşor este un singur magazin, pentru care firma care l-a inchiriat achită lunar aproape 4000 de euro.Potrivit Mediafax, de-a lungul timpului, deţinuţii s-au plâns de mai multe ori că preţurile practicate în magazinele din penitenciare sunt mult prea mari.

Reprezentantii Administratiei Penitenciarelor afirma insa ca preturile trebuie sa se încadreze în media prețurilor produselor similare practicate pe piața locală, iar acest lucru este verificat lunar de comisii speciale.