Confidenţialitate

146 de percheziții în țară la grupări care se ocupau cu traficul de material lemnos. Sunt vizate și mai multe ocoale silvice

Ample percheziții miercuri dimineață la două grupări care se ocupau cu traficul de material lemnos. Sunt vizate și mai multe ocoale silvice, iar faptele s-au derulat din 2019 și până în prezent. Până în prezent nu a fost anunțată o valoare a prejudiciului adus bugetului de stat prin activitățile ilegale care fac obiectul anchetei.

Acțiunea este una la scară mare și presupune nu mai puțin de 146 de percheziții în București, dar și în 16 județe din țară.

Cele mai multe percheziții, 85 la număr, se derulează în județul Suceava, acolo unde au și fost puse pe picioare rețelele ilegale.

Anchetatorii au stabilit că două grupări constituite în Suceava controlau un număr de 20 de firme cu obiect de activitate în domeniul silvic.

Prin intermediul acestor societăți s-au derulat timp de trei ani mai multe activități ilegale. Mai exact, grupările ar fi furnizat masă lemnoasă, care era evidențiată parțial atât ca volum cât și ca valoare.

De comun acord cu beneficiarii, plata era realizată parțial, prin virament bancar, iar diferența, nefiscalizată, era achitată numerar, prin intermediul unor persoane de încredere.

Ulterior, banii rezultați prin evaziune fiscală erau introduși într-un circuit cu caracter legal, fiind alimentate conturile deținute de alte societăți comerciale.

În această schemă au fost implicate și 17 ocoale silvice, iar infracțiunile vizate sunt evaziune fiscală, spălarea banilor, tăiere fără drept de arbori din fondul forestier național și delapidare.

Citește și: Cei mai mulți producători de mobilă pe bază de plăci au oprit fabricile. Spun că lemnul vândut de Romsilva este prea scump | AUDIO