12 participanți din România și Moldova la Transilvania Talent Lab (TTL)

De luni, 31 mai, până pe  4 iunie,  cea de-a cincea ediţie Transilvania Talent Lab (TTL) le este dedicată managerilor de săli de cinema sau celor ce îşi doresc să urmeze această carieră în România și Republica Moldova, să înțeleagă bazele și circuitul industriei cinematografice profesioniste europene sau să dezvolte un prim proiect cinematografic similar în localitatea în care locuiesc, TTL fiind un prim pas important în introducerea lor în lumea industriei cinematografice europene.

Tema de anul acesta a workshop-ului vine  în contextul în care, în urmă cu doi ani, Festivalul Internațional de Film Transilvania a lansat Campania „Salvaţi Marele Ecran!”.

În prezent, România este țara europeană cu cele mai puține ecrane raportat la numărul de locuitori. Dacă, în 1990, existau aproximativ 450 de cinematografe, astăzi au supraviețuit mai puțin de 30. În mai puțin de 20 de ani, numărul spectatorilor a scăzut de 50 de ori față de anii ’90 şi mai puțin de 20 cinematografe au fost modernizate. 78% din orașele României nu au nici un cinematograf funcțional.

Filmele românești și europene, deși sunt apreciate și premiate în marile festivaluri, nu reușesc să ajungă la spectatorii români din cauza lipsei acute a sălilor de cinema, ca alternativă la multiplexurile axate pe programarea producțiilor comerciale.

Ediţia de anul acesta a Transilvania Talent Lab (TTL) are un scop precis, de a veni în sprijinul celor care conduc puţinele săli de cinema rămase deschise sau al celor care îşi doresc să purceadă pe acest drum, şi de a le oferi accesul la un training profesionist, cu experţi internaţionali. Astfel, își pot dezvolta atribuţiile de manageri/ administratori, descoperind tainele curatoriei şi importanţa vitală a promovării şi marketingului, cât şi secretele construirii unei comunităţi de iubitori de film în localitatea/ regiunea lor.

Participanții la Transilvania Talent Lab în 2016:

Diana Cercel (București)

Sergiu Cumantrenco (Chișinău)

Vlad Ionașcu (Oradea)

Lucian Popa (Bacău)

Maia Tezler (Oradea)

Corina Morozan (Chișinău)

Ozana Nicolau (București)

Claudia Sîrbulescu (Cluj-Napoca)

Roxana Soica (Iași)

Carla-Maria Teaha (București)

Betty Varga (București)

 

Europa FM este partenerul oficial al TIFF, Filip Standavid oferind în fiecare zi, în direct din Cluj-Napoca,  informații despre desfășurarea evenimentului și cronici avizate pentru filmele din festival.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS