Confidenţialitate

Deducerea din impozit pentru salariații cu copii ar fi de doar 10 lei. Federația Națională a Părinților: „Cine a fost eminența cenușie care a gândit-o”

Părinții, dar și angajatorii așteaptă lămuriri din partea Ministerului de Finanțe în privința deducerii din impozit de care beneficiază, de anul acesta, salariații cu copii înscriși la creșă, grădiniță, școală sau liceu.

Guvernul a stabilit, prin ordonanță de urgență, că de 1 ianuarie, indiferent de nivelul salariilor, unul dintre părinți poate beneficia de o deducere de 100 de lei din impozitul pe salariu.

Iar pentru a beneficia de această facilitate, trebuie să aducă la angajator o adeverință de la unitatea de învățământ la care este înscris copilul

Părinții ar putea primi lunar nu 100 de lei, ci de 10 ori mai puțin, spune președintele Federației Naționale a Părinților Edupart, Iulian Cristache:

„A fost un război între unii contabili și ANAF și Ministerul de Finanțe. După cum scrie acolo în lege noi am înțeles că se deduce 100 de lei din venitul impozabil, adică părinții vor lua 100 de lei în fiecare lună. Astăzi așteptăm și o informare de la Ministerul de Finanțe, dar după mai multe discuții cu mai mulți experți se pare că balanța înclină invers. Este vorba de 10 lei pe lună, ceea ce mi se pare o bătaie de joc. Nu știu de ce era nevoie de o schimbare în Codul Fiscal pentru 10 lei pe lună, nu știu cine a fost eminența cenușie de a gândit-o așa.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sunt și alte neclarități. Legea nu prevede de exemplu dacă adeverința de la grădiniță sau școală trebuie adusă la angajator anual, trimestrial ori lunar.

Ce este cert? De această facilitatea va beneficia doar unul dintre părinți, iar deducerea se acordă pentru fiecare copil.

Citește și: Studiu: 75% dintre angajații români se gândesc să-și schimbe locul de muncă în acest an și spun că au nevoie de o creștere salarială