Confidenţialitate

10.000 lei amendă pentru o companie de TAXI după ce un șofer a refuzat să transporte un copil cu dizabilități

Amendă de 10.000 de lei, decisă azi de Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, pentru o firmă de transport taxi, după refuzul unuia dintre șoferii săi de a efectua o cursă pentru un copil cu o dizabilitate locomotorie.

Cu unanimitate de voturi, CNCD a decis să amendeze firma din Târgu Mureș pentru ”refuzul conducătorului auto de taxi de a efectua o cursă pentru un copil cu o dizabilitate locomotorie, aflat într-un cărucior cu rotile, însoțit de mamă”. Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării consideră că gestul șoferului ”constituie o faptă de discriminare directă, prin care s-a încălcat dreptul de acces la servicii în condiții de egalitate, potrivit art. 2 alin. (1) coroborat cu art. 11 alin. (2) al OG. 137/2000, republicată”.

Articolul 10 prevede: ”Constituie contravenție, conform prezentei ordonanțe, dacă fapta nu intră sub incidența legii penale, discriminarea unei persoane fizice, a unui grup de persoane din cauza apartenenței acestora ori a persoanelor care administrează persoana juridică la o anumită rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată, respectiv din cauza convingerilor, vârstei, sexului sau orientării sexuale a persoanelor în cauză prin: (g) refuzul accesului unei persoane sau unui grup de persoane la serviciile oferite de companiile de transport în comun – prin avion, vapor, tren, metrou, autobuz, troleibuz, tramvai, taxi sau prin alte mijloace”

Operatorii de taxi sunt obligați să asigure cel puțin o mașină adaptată pentru transportul persoanelor cu handicap, încă din 2006. Reglementarea a primit însă derogări până când potrivit deciziilor emise de mai multe municipalități a început să fie aplicată.

O lege adoptată în anul 2006 obligă companiile de taxi care operează cu un parc auto mai mare de 50 de autovehicule să aibă și mașini destinate persoanelor cu dizabilități.

Companiile din Târgu Mureș au început să anunțe că achiziționează mașini speciale pentru persoanele cu mobilitate redusă încă din vara lui 2014.