Confidenţialitate

1 iunie, Ziua Copilului, devine zi liberă

Camera Deputaților a adoptat marți legea prin care Ziua Copilului, 1 iunie, este declarată zi de sărbătoare legală, devenind astfel zi nelucrătoare la nivel naţional.

Potrivit inițiatorilor, scopul este acela ca părinţii să petreacă mai mult timp cu copiii lor.

Legea va merge la preşedinte pentru promulgare.

Propunerea  a fost semnată de parlamentari de la toate partidele parlamentare şi a fost adoptată de plen cu 74 de voturi ”pentru”, 5 voturi ”împotrivă” şi 8 abţineri.

În 2016, Codul Muncii prevede 12 zile libere acordate cu ocazia sărbătorilor legale, respectiv câte două zile pentru Anul Nou, Paşte, Rusalii şi Crăciun şi câte o zi pentru Ziua Internaţională a Muncii, Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Andrei şi Ziua Naţională a României. În plus, Guvernul a decis ca şi Ziua Unirii Principatelor Române (24 ianuarie) să fie zi liberă.

Salariaţii care sunt nevoiţi să lucreze în zilele declarate sărbători legale trebuie să beneficieze de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, ei trebuie să primească, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, un spor la salariul de bază, ce nu poate fi mai mic de sută la sută din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.