Confidenţialitate

1 Decembrie în pandemie. Cum este sărbătorită Ziua Națională a României

Ziua Națională a României este sărbătorită în mai multe orașe, însă într-un mod fără precedent.

Azi marcam 1 Decembrie în pandemie, ceea ce aduce un format restrâns al ceremoniilor din alți ani.

De Ziua Națională a României va avea loc o ceremonie restrânsă în București, pentru care militarii și toți cei implicați au făcut ultimele repetiții luni.

Aproximativ 150 de militari din Ministerul Apărării Naţionale vor participa marți, 1 Decembrie, începând cu ora 11.00, la ceremonia oficială în format restrâns, organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României în Piaţa Arcul de Triumf, din Bucureşti.

Pe timpul ceremoniei se va ține un moment de reculegere în memoria eroilor români căzuți pe câmpurile de bătălie pentru reîntregirea neamului românesc și a victimelor virusului SARS-CoV-2, vor fi trase 21 de salve de tun, iar Președintele României, Klaus Iohannis, va depune o coroană de flori și va susține o alocuțiune.

Ceremoniile vor fi transmise de TVR și pe pagina de Facebook Ministerul Apararii Nationale, Romania – www.mapn.ro.

La Alba Iulia, vor fi depuneri de coroane, ceremonie militară, expoziții, sesiuni științifice, recital de muzică de fanfară, spectacol folcloric și un concert-recital al Orchestrei de cameră a Județului Alba. Manifestările se vor desfășura fără public și vor fi transmise online pe pagina de Facebook a primăriei.

La Iași, este programată o scurtă manifestare pe pietonalul Ştefan cel Mare, la statuia Regelui Ferdinand. ”Nu va fi paradă militară, nu vor fi discursuri, nu va fi masa tradiţională. În cursul serii, Primăria va organiza o scurtă manifestare la Palatul Culturii, unde va fi instalat Drapelul Naţional pe turn şi care va fi iluminat cu reflectoare, aşa cum se întâmpla în an de an. Se va intona imnul de stat şi atât. Nu vom organiza retragere cu torţe şi nu va fi fanfară militară”, a declarat primarul Mihai Chirica.

La Cluj, din cauza pandemiei, obișnuitele spectacole de 1 Decembrie, de Ziua Națională, au fost reduse, iar prezența oamenilor este restricționată. Este programat doar un ceremonial militar restrâns în Piața Mihai Viteazul.

O gardă de onoare formată din militari ai Diviziei 4 Infanterie Gemina va asigura cadrul festiv în momentul când oficialitățile locale vor depune coroane de flori la statuia voievodului care a înfăptuit prima unire. Defilarea cu tehnică de luptă a militarilor, a cărei organizare a devenit un obicei de 1 Decembrie pe Bulevardul Eroilor, nu va mai avea loc.

Vor lipsi anul acesta și concertele și focurile de artificii din Piața Avram Iancu. Vor participa la puținele evenimente doar oficialități, aproximativ 100. Iluminatul festiv de sărbători se menține, dar fără organizarea unui ceremonial.

De Ziua Națională a României, drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz.