1.500 de deținuți ar putea fi eliberați pentru că nu au condiții bune după gratii

Miercuri seară a apărut în Monitorul Oficial ordinul ministrului justiţiei, Tudorel Toader, pentru aprobarea normelor minime obligatorii privind conditiilie de cazare a persoanelor private de libertate.

Astfel, intră în vigoare o lege care prevede în esenţă că la 30 de zile executate în penitenciar în condiţii necorespunzătoare, se scad 6 zile din pedeapsă.

Știrile Pro TV invocă surse din Administrația Penitenciarelor care afirmă că 1.500 de deținuți ar putea fi eliberați, de astăzi, pentru că nu au condiții bune după gratii.

 

Deputaţii PSD, ALDE şi UDMR din Comisia juridică au înlocuit sintagma „în cazul executării pedepsei într-un spaţiu necorespunzător” cu „în cazul cazării în condiţii necorespunzătoare”.

Iată câteva:

  1. c) lipsa accesului la lumină naturală sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilaţie;
  2. d) lipsa temperaturii adecvate a camerei;
  3. e) lipsa posibilităţii de a folosi toaleta în privat şi de a se respecta normele sanitare de bază, precum şi cerinţele de igienă;
  4. f) existenţa infiltraţiilor, igrasiei şi mucegaiului în pereţii camerelor de detenţie.

 

Sorin Dumitrascu, fost director al ANP şi preşedinte al Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Nationala a Penitenciarelor a explicat pentru Hotnews că estimează că în următoarele 5 zile vor fi liberaţi aproximativ 400 de deţinuţi. „Cifra de 400 este evident provizorie, ea poate oscila în sus sau în jos în funcţie de rezultatele verificărilor efectuate de fiecare penitenciar în parte. În perioada următoare estimăm că numărul deţinuţilor care vor părăsi sistemul penitenciar în fiecare luna se va triplă ajungând în situaţia în care aproape 3,000 de deţinuţi părăsesc penitenciarele în condiţiile în care intrările sunt de aproximativ 900 de deţinuţi/lunar”,a precizat Dumitraşcu.

Intrarea în vigoare a Legii privind recursul compensatoriu a creat confuzie atât printre deţinutele de la Penitenciarul Târgşorul Nou, din judeţul Prahova, cât şi printre angajaţii închisorii. În după-amiaza zilei de joi, 19 octombrie, femeile încarcerate au declanşat o revoltă, majoritatea cerând să fie eliberate urgent.