Confidenţialitate

#‎RomâniaFrumoasă:‬ Descoperă Castelul Bánffy de la Bonțida GALERIE FOTO

Victor Silaghi v-a invitat în acest weekend să descoperiți Castelul Bánffy de la Bonțida (Judetul Cluj).

Acesta este situat la aproximativ 25 de kilometri distanţă de oraşul Cluj-Napoca, direcţia Dej, pe DN 1C(E 576), apoi încă 5 kilometri pe Drumul Judeţean 161. Nucleul complexului de edificii este renascentist, extinderile ulterioare au fost făcute în secolul al XVIII-lea în stil baroc, iar în secolul al XIX-lea în stil romantic (inclusiv galeria neogotică de la 1890).

Domeniul de la Bonțida a fost donat familiei Bánffy de către regele Sigismund de Luxemburg în anul 1387. Se bănuiește că pe acest loc a existat o reședință nobiliară încă din secolul al XIV-lea, iar construcția la castel a început în 1437, când baronul Bánffy a primit din partea regelui Albert permisiunea de a-și ridica o cetate, și a fost finalizată în 1543. Prima atestare documentare a castelului datează însă din secolul XVII, când, potrivit unui raport militar (1680), exista un sistem de fortificații care înconjura conacul. La un moment dat, Castelul Bánffy de la Bonțida era considerat Versailles-ul Transilvaniei, datorită frumuseţilor oferite, dar a arhitecturii clădirilor din complex.

Următorul descendent Bánffy, József Bánffy, va demola în 1820 turnul de poartă, din materialul rezultat fiind ridicată o moară de apă, pusă la dispoziția sătenilor. Tot la dispoziția sa, în 1850 arhitectul Anton Kagerbauer a ridicat o nouă aripă a clădirii, perpendicular pe latura sudică a incintei castelului, totodată remodelând parcul prin redefinirea formelor sobre baroce cu altele mai libere, romantice, specific englezești.

Tot în secolul XVII sculptorul Johann Nachtigall a transpus “Metamorfoza” de Ovidiu în grandioase statui de piatră care decorau poarta.

În anul 1944 trupele germane i-au evacuat pe proprietari, pentru a folosi castelul ca spital militar. Imobilul a fost serios afectat la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, când trupele germane aflate în retragere, au atacat, jefuit și incendiat întreg ansamblul. A fost distrus întreg mobilierul, pinacoteca, bine-cunoscuta galerie de portrete și biblioteca. Baronul Nicolae (Miklós) Bánffy, proprietarul castelului la acel moment și ultimul proprietar al castelului, inițiase o negociere a Ungariei cu România pentru ca ambele state să schimbe tabăra și să întoarcă armele împotriva Germaniei, devastarea castelului se presupune a fi o acțiune de vendetă a guvernului german la adresa baronului.

Din cauza stării de degradare în care se afla, în anul 2000 World Monuments Watch a inclus castelul pe Lista celor 100 Cele Mai Periclitate Situri din Lume. După restaurare, ansamblul compus din clădirea principală, clădirea Miklós, clădirea fostei bucătării, grajdul, clădirea porții și moara, va cuprinde și unități comerciale, cum ar fi restaurant, magazin de suveniruri, cafenea, precum și un centru de conferințe

Începând cu anul 2001, ansamblul se află în proces de restaurare de catre Centrul International de Specializare în Reabilitarea Patrimoniului Construit. Scopul este promovarea excelenţei în reabilitarea patrimoniului construit, în mod specific specializarea în meseriile traidiţionale din domeniul construcţiilor, care pot fi utilizate şi la întretinerea clădrilor istorice.

Această activitate este coordonată de Fundaţia Transylvania Trust (organizaţie de marcă în domeniul restaurării patrimoniului construit din Romania), respectiv de Institute of Historic Building Convervation (IHBC, Instituţie de specialitate din Marea Britanie).

Centrul promovează principiile intervenţiei minimale, compatibilitatea tehnicilor şi a materialelor, precum şi utlizarea resurselor locale la intervenţiile efectuate pe clădiri istorice. Cursurile de specializare sunt organizate în sistem modular, fiecare modul având durata de 2 săptămâni.

În 2007 Principesa Margareta a României și-a asumat rolul de Patron Spiritual al Centrului de Specializare în Reabilitarea Patrimoniului construit la Bonțida.

În anul 2009 contesa Bánffy Katalin, fiica lui Bánffy Miklós, proprietara actuală a castelului, care trăiește în Maroc, a încheiat un contract concesional pe 49 ani cu Fundația Transylvania Trust, conform căruia Fundația va reabilita castelul și va înființa un centru cultural și de specializare.

Mai multe detalii găsiţi aici.