Confidenţialitate

Senatorul Șerban Nicolae nu exclude varianta renunțării la legea grațierii

Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Şerban Nicolae, face un pas înapoi și anunță că ar putea renunța la amendamentele depuse la legea grațierii, dar nu exclude nici varianta ca Parlamentul să renunțe complet la acest proiect de lege.

E vorba de acele amendamente care ar urma să grațieze și persoane condamnate pentru corupție: abuz în serviciu, dare și luare de mită, dar și trafic de influență.

Senatorul PSD a declarat că amendamentele propuse de el ar creşte numărul condamnaţilor eliberaţi cu aproximativ 1.500, faţă de forma legii propuse de Guvern. 

Șerban Nicolae a precizat că doar 340 ar fi persoane condamnate pentru corupţie, lucru care oricum nu ar rezolva complet problemele din penitenciare.

În aceste condiții, a precizat senatorul PSD, nu este exclus ca Parlamentul să renunţe cu totul la legea grațierii.

“Impactul propunerii, aşa cum a făcut-o Guvernul, este de aproximativ 1.000 – 1.200 de persoane, care ar ieşi din penitenciare. Impactul propunerilor, aşa cum le-am făcut eu, este undeva la 2.700. Tot n-am rezolva problema într-o proporţie semnificativă. Dacă vreţi, scădem cei 340 de corupţi care vor rămâne în penitenciar şi atunci vom analiza care este eficienţa unei asemenea măsuri. Nu e exclus să renunţăm cu totul la legea graţierii, dacă ea nu produce niciun fel de impact, nu ajută în niciun fel societatea să scape de acea amendă (de la CEDO – n.r.)”, a declarat Șerban Nicolae, citat de News.ro.

Senatorul PSD a mai precizat că a discutat pe această temă și cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, pe care l-a informat că a cerut date și de la Administrația Penitenciarelor cu privire la numărul persoanelor care ar beneficia de grațiere, inclusiv date despre cei condamnați pentru corupție.

“Să vedem ce se întâmplă şi cu persoanele condamnate pentru corupţie, ca număr, nu ca persoane. Nu am făcut niciun fel de investigaţie să văd dacă legea se aplică personal cuiva sau nu. Am înţeles că numărul persoanelor care nu ar mai beneficia de graţiere dacă faptele de corupţie pentru care s-au dat pedepsele ar fi exceptate esteundeva la 340 de persoane. Deci bănuiesc că 340 de persoane aflate în prezent în penitenciarele din România ar răspunde nevoilor celor care susţin că corupţia nu trebuie graţiată în niciun caz”, a mai spus Șerban Nicolae.

Anterior acestor declarații, Șerban Nicolae se arăta dispus să-și retragă controversatele amenedamente depuse la proiectul de lege privind grațierea, doar că va așteapta următoarea ședință a comisiei Juridice din Senat, din 21 martie.

Nu cred că cei care sunt corupți trebuie să stea trei într-un pat, în condiții de igrasie, de igiena precară” – își argumenta Șerban Nicolae propunerea de a grația și infracțiuni de corupție.