Confidenţialitate

Muzicieni cu dizabilităţi care au scris istorie – VIDEO

Lumea muzicii este plină de oameni creativi, capabili să surprindă minunile vieţii în cântece sau simfonii, însă unii dintre artişti sunt pur şi simplu uimitori.

Şi mai impresionant este cum aceştia au reuşit să treacă peste dizabilităţi şi să-şi continue cariera lor cu multă pasiune.

Ludwig Van Beethoven

Deşi la vârsta de 26 ani Ludwig Van Beethoven a început să îşi piardă auzul, asta nu l-a împiedicat să devină unul dintre cei mai mari compozitori ai tuturor timpurilor.

Beethoven a început să dezvolte o formă severă de tinitus, astfel că ţiuitul din urechile sale era destul de puternic şi se chinuia să audă notele pianului.

Din această cauză, compozitorul a devenit retras, încercând să evite discuţiile cu alte persoane.

Stevie Wonder

Stevie Wonder s-a născut prematur, cu şase săptămâni mai devreme de termen, cu retinopatie de prematuritate. Această afecţiune a ochilor a fost agravată atunci când a primit prea mult oxigen în incubator, ceea ce a dus la pierderea completă vederii.

La doar căţiva ani, Stevie a dat semne că are talent la muzică şi până la vârsta de 10 ani a învăţat să cânte singur la muzicuţă, pian şi tobe.

Mânuia suficient de bine instrumentele încât să ţină mici spectacole la colţ de stradă.

De-a lungul anilor, artistul a scos albume şi hituri de success, a susţinut concerte în faţa a sute de mii de fani şi a devenit una dintre cele mai iubite voci din muzică.

https://www.youtube.com/watch?v=8r92A7ndnZk

Rick Allen

La vârsta de 21 ani, Rick Allen, toboşarul trupei Def Leppard şi-a pierdut braţul stâng într-un accident de maşină.

După şase luni de recuperări, Rick s-a alăturat din nou trupei şi s-a întors la pasiunea sa, tobele.

Acesta a modificat echipamentul şi a găsit metode pe care le-a perfecţionat, astfel încât să urce pe scenă alături de colegii săi şi să facă spectacole uimitoare.

Ray Charles

Vederea lui Ray Charles i-a fost afectată de glaucom de când era mic, iar până la vârsta de şapte ani era complet orb.

Ray urmat cursurile şcolii de orbi şi surzi unde a învăţat să cânte muzică clasică la pian. Lui îi plăcea însă foarte mult jazz-ul, iar câţiva ani mai târziu ajunsese să cânte în teatrul Ritz din Florida.

Artistul era la limita sărăciei atunci când a fost auzit de casa de producţie Atlantic Record cu care a semnat un contract şi a reuşit să lanseze hituri de succes.

Django Reinhardt

Django Reinhardt a fost un chitarist francez de jazz de origine rromă şi este considerat de mulţi ca fiind unul dintre cei mai mari şi inovativi chitarişti de jazz.

În urma unui incendiu violent izbucnit în rulota în care locuia, Django a suferit arsuri grave la piciorul drept şi la mâna stângă, afectându-i capacitatea de a-şi mişca degetele.

Chitaristul putea folosi doar degetul arătător şi mijlociu, dar acesta a găsit noi metode de a mânui corzile chitarei, continuându-şi cariera de artist de jazz.

https://www.youtube.com/watch?v=PQhTpgicdx4

Curtis Mayfield

Curtis Mayfield cântăreţ şi compozitor, a făcut parte din trupa The Impressions, iar apoi a urmat o carieră solo de succes, cel mai memorabil proiect al său fiind coloana sonoră a filmului “Superfly”.

În timpul unui concert în aer liber, unul dintre sistemele de lumini s-a prăbuşit peste el, lăsându-l paralizat de la gât în jos.

Curtis a fost nevoit să renunţe la cântatul la chitară, dar a continuat să compună melodii, înregistrând notele în studio stând culcat pe spate.

Robert Wyatt

Muzicianul englez Robert Wyatt-Ellidge, membru fondator al trupei Soft Machine, cântă la tobe, percuţie, pian, chitara, bass şi trompetă.

Tocmai începuse să câştige popularitate alături de trupa sa, dar şi în cariera solo şi în proiectele cu alţi muzicieni, când un accident l-a imobilizat într-un scaun cu rotile.

În cadrul unei petreceri în Maida Vale, Robert a căzut de la etajul patru şi a rămas paralizat de la talie în jos.

Formaţia Pink Floyd a susţinut un concert pentru strângere de fonduri, iar Robert a continuat să scoată noi piese din scaunul cu rotile.

Evelyn Glennie

Suntele pot fi percepute şi altfel, după cum susţine Evelyn Glennie, o percuţionistă scoţiană.

Dizabilitatea lui Evelyn, aceea că şi-a pierdut auzul la vârsta de 12 ani, nu a afectat performanţele sale muzicale, căştigând chiar şi câteva premii.

Artista spune că ea “aude” cu alte părţi ale corpului şi faptul că urcă desculţă pe scenă o ajută să perceapă sunetele.

Ian Dury

Ian Robins Dury a fost un cântăreţ engelz de muzică rock care la vârsta de şapte ani a fost diagnosticat cu poliomielită şi a petrecut şase săptămâni în spital cu tot corpul în ghips. Apoi a fost mutat în mai multe şcoli pentru persoane cu dizabilităţi unde a petrecut momente foarte grele.

În ciuda a tot ceea ce i s-a întâmplat de-a lungul copilariei, Dury a fost un caracter optimist şi a compus muzică veselă.

https://www.youtube.com/watch?v=beCMefqOi3w

Kenny G

Unul dintre cei mari saxofonişti ai lumii a depăşit toate obstacolele pentru pasiunea sa, inclusiv faptul că are astm.

Kenny G a învăţat să trăiască cu această afecţiune şi a descoperit că, de fapt, cântatul la saxofon îl ajută să amelioreze simptomele astmului.

Kenny G a scos hituri de succes şi a vândut milioane de albume în întreaga lume, a câştigat premiul Grammy pentru “cea mai bună compoziţie instrumentală” şi multe dintre cântecele sale au fost folosite drept coloane sonore pentru diferite filme.