Confidenţialitate

Germania și Turcia cer intervenția NATO în criza migrației

Turcia şi Germania vor cere  NATO să intervină  în largul coastelor turce pentru combaterea reţelelor de traficanţi care aduc imigranţi în Uniunea Europeană.

Decizia vine după ce Turcia și Grecia nu au reușit să oprească afluxul de migranți către Uniunea Europeană.

Numai de la începutul anului în țările membre au intrat peste 60 de mii de migranți, iar Spațiul Schengen este în pericol să dispară. Alte zeci de refugiați din Siria sunt blocați la frontiera turco siriană, închisă de Ankara.

Zecile de mii de migranți continuă să ajungă în Europa pentru că pe de o parte,  Turcia nu reușește să-i oprească pe traficanții de persoane care transportă migranții de pe țărmurile sale în apele Greciei.

Pe de altă parte,  pentru că Grecia încă nu are gata întreaga capacitate de a-i reține pe migranți.

De regulă, migranții, inclusiv refugiații din Siria, ajung din Turcia pe insulele grecești pe bărci improvizate conduse de traficanți. Odată ce migranții  intră în apele teritoriale ale Greciei, potrivit legilor internaționale, ei nu mai pot fi întorși de pe mare în Turcia.

Autoritățile din Grecia au anunțat că până pe 15 februarie, vor fi gata mai multe centre de primire și înregistrare a migranților în construcție acum pe insule precum Levvos sau Kos, aflate la câteva zeci de kilometri distanță de Turcia.

De partea cealaltă, premierul turc, Ahmet Davutoglu, i-a spus luni cancelarului Angela Merkel, aflată într-o vizită la Ankara:

” Nu este posibil ca urgenţa imigranţilor să ajungă doar pe umerii Turciei”.

Uniunea Europeană a promis  Turciei 3,3 miliarde de euro în schimbul opririi fluxului de migranți către Europa.

Însă, acum,  Ankara mai solicită ceva Occidentului pentru a gestiona și mai bine criza: raidurile armatei ruse să nu mai fie tolerate.

“Raidurile aeriene ruse în Siria nu trebuie tolerate cu ideea că Turcia va accepta oricum refugiaţii care fug de bombardamente. (…)Cele mai recente evoluţii ale crizei siriene reprezintă o tentativă de a exercita presiuni asupra Turciei şi asupra Europei în privinţa refugiaţilor”, a adăugat premierul Turciei.

Săptămâna viitoare, liderii europeni se vor reuni din nou pentru  a găsi soluții. În caz contrar, spațiul Schengen va dispărea.