Ziua Universală a Iei, sărbătorită de Sânziene

Ziua Universală a Iei va fi sărbătorită în majoritatea județelor din țară, sâmbătă.

Organizatorii Festivalului „RomânIA Autentică”, aflat la cea de-a doua ediție, speră ca în acest an să adune peste 10.000 de purtători de ie românească în cadrul evenimentului desfășurat la Hobița și Iași, pentru a o introduce în patrimoniul UNESCO.

La Sibiu: Sărbătorirea iei începe de vineri „Ia Aidoma”, la Pavilionul Muzeal Multicultural din Muzeul în aer liber din Pădurea Dumbrava.

Această expoziție prezintă 40 de cămăși românești, aflate peste granițe, în marile muzee ale lumii, precum Metropolitan Museum din New York (SUA), care au fost aduse ‘acasă’ și în timpul prezent prin replici numite ‘aidoma’. Aceste ii pot fi văzute până la finalul lunii iulie, la Sibiu.

Harghita: În municipiul Toplița are loc sâmbătă vernisajul unei expoziții de ii românești din nordul județului Harghita.

Covasna: Ziua universală a iei va fi celebrată, sâmbătă, în Valea Zânelor din stațiunea Covasna, unde va avea loc o sărbătoare a tradițiilor, culturii și creativității românești, organizată de Asociația de tineret GRIT.

Brașov: Uniunea Junilor din Scheii Brașovului și Brașovul Vechi, Centrul de Informare Turistică Brașov și Asociația Artessenția organizează, sâmbătă, în intervalul orar 10,00-17,00, pe spațiul verde de la Casa Junilor, o serie de manifestări de Ziua Universală a Iei.

Ziua Internațională a Iei va fi sărbătorită și în comunitățile de români din străinătate.

În Belgia, de exemplu, Asociația Miorița îi invită pe români sâmbătă în orașul AALST, iar duminică la Sint Niklass, să vină cu iile sau costumele populare pe care le au și să le prezinte comunităților în care locuiesc.





Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS