Confidenţialitate

Ziua Unirii Principatelor Române: Muzică, discursuri, plăcinte și huiduieli

La Buzău, sute de persoane s-au prins în Hora Unirii, după ce în mijlocul lor a venit domnitorul Cuza călare pe un cal alb.

La Galați, Ziua Unirii Principatelor Române s-a sărbătorit prin organizarea unei de 21 de kilometri, denumită generic ”Hai să dăm mână cu mână”.
În Bihor, în premieră, discursurile autorităților de la Ziua Unirii Principatelor Române au fost traduse prin limbaj mimico-gestual, pentru persoanele cu deficienţe de auz.

La Aeroportul Henry Coandă, călătorii au fost martorii unui flashmob susţinut de artiştii Ansamblului “Ciocârlia”.

Iași: Manifestările au fost marcate de scandări împotriva politicienilor.

În Republica Moldova, o comună a semnat simbolic ‘declaraţie de unire’ cu România. E vorba de comuna Parcova, raionul Edineţ, Republica Moldova.

La Reșița, Jandarmii s-au prins în premieră în Hora Unirii.

Alba: 159 de felicitări realizate de elevi de gimnaziu din Aiud au fost expediate unor copii de aceeaşi vârstă cu ei din Focşani, în cadrul unui proiect ce marchează împlinirea a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Un tren tricolor, Trenul Unirii, a sosit în Gara Iaşi, de la Bucureşti, la ora 12,11. În două dintre vagoane se vor afla membri ai Clubului Feroviarilor şi 24 de biciclişti.

În Piaţa Unirii din Iaşi, după celebra “Horă a Unirii” municipalitatea a împărţit ieşenilor peste 5.000 plăcinte tradiţionale moldoveneşti, ceai şi vin fiert.

Arad: defilarea Gărzii de Onoare Comune, compusă din detaşamentele de militari ai Ministerului Apărării Naţionale şi ai Ministerului Afacerilor Interne. Apoi – un concert extraordinar dedicat Unirii Principatelor Române.

Piaţa Unirii din Oradea, oamenii s-au adunat ca de obicei, la statuia ecvestră a primului unificator al românilor, voievodul Mihai Viteazul.

În Bistrița, oamenii s-au adunat la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Piaţa Unirii. Au asistat la un spectacol oferit de artiştii Centrului Cultural Municipal, și la defilarea gărzii de onoare.

Galați: Un sculptor amator din Galați l-a făcut din nou pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza din zăpadă. Totodată,a avut loc o paradă a costumelor populare româneşti, o sută de fete au prezentat piese autentice cu o vechime cuprinsă între 70 şi 140 de ani din colecţia etnografică Flori de ie, din toate zonele geografice ale României.

Covasna: La Muzeul Oltului şi Mureşului Superior din Miercurea Ciuc, mai mulţi elevi de la şcolile româneşti au transcris cu pana sau cu tocul şi peniţa fragmente din documente legate de Unirea Principatelor Române.

Olt: Reprezentanţii Primăriei Slatina au distribuit participanţilor 500 de steguleţe , tot atâtea panglici tricolore, precum şi alte câteva sute de steguleţe pe are este imprimat textul “Slatina 1368 – 2018”.