Confidenţialitate

Ziua păcălelilor în lume

Ziua Internaţională a Păcălelilor nu e sărbătoare oficială şi nici nu primim zile libere, însă pentru mulţi reprezintă ziua ideală pentru a le juca feste celor apropiaţi.

În mod tradiţional, în Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă şi Africa de Sud, glumele ţin până la prânz, iar cel care joacă feste şi după ora 12.00 este poreclit “păcăliciul”.

Din acest motiv, ziarele din Marea Britanie care decid să le joace feste cititorilor o fac doar în ediţia de dimineaţă.

În Franţa, Irlanda, Italia, Coreea de Sud, Japonia, Rusia, Olanda, Germania, Brazilia, Canada sau Statele Unite, glumele pot fi făcute toată ziua.

Franţa 

Ziua Păcălelilor a fost marcată în Franţa pentru prima dată în secolul al XVI-lea. Francezii care aveau ghinionul de a fi victimele unei păcăleli erau numiţi “poisson d’ Avril” (peşte de aprilie). Conform tradiţiei, păcălitul trebuie să poarte întreaga zi o hârtie prinsă cu un ac cu gămălie, pe spate. Hârtia trebuie să fie decupată în formă de peşte, ori să aibă un peşte desenat. Toate acestea din cauza faptului că în luna aprilie, potrivit astrologiei, soarele părăseşte semnul zodiacal al “Peştilor”.

Anglia

 

Englezii au la dispoziţie două zile să le joace feste celor dragi. Cel păcălit este numit “noddy” şi trebuie să poarte o coadă ataşată pantalonilor sau fustei. În Scoţia, acestuia i se spune “April qowk” sau “April cuckoo” (cuc de aprilie), pentru că aceasta este prima pasăre care vesteşte venirea primăverii. Subiectul Zilei Păcălelilor are o mare importanţă pentru televiziunile din Marea Britanie, iar de multe ori publicul a fost derutat de poveştile amuzante ale jurnaliştilor.

Spania

 

Nici spaniolii nu ratează ocazia de a juca feste prietenilor. Pe 1 aprilie, cei care sunt păcăliţi în Spania li se atribuie epitetul de “nătărăi”.

Japonia 

În ţara soarelui răsare, copiii se bucură cel mai mult de această zi. Japonezii sărbătoresc la 1 aprilie “Ziua păpuşilor”, sau “Ziua bucuriei celor mici”, cărora le oferă în dar păpuşi.

America Latină 

“Día de los inocentes” (Ziua celor naivi) este sărbătorită în fiecare an pe 28 decembrie în trei ţări sud-americane: Columbia, Mexic şi Peru. Aceeaşi sărbătoare este marcată şi în Belgia, unde însă se sărbătoreşte şi pe 1 aprilie.

Asia 

Indienii au şi ei o zi a farselor, numită “Sizdah Bedar”. Sărbătoarea are loc în cea de-a 13-a zi a Anului Nou (Noruz), orientându-se după calendarul zoroastrian, după care se gidează parşii. Ziua Păcălelilor este sărbătorită şi în Iran.

România

Românii au început să facă farse prin secolul al XIX-lea. Saşii şi svabii de la noi aveau mai demult o tradiţie ca de 1 aprilie să-şi facă farse şi se păcăleasca unii pe alţii. Românii i-au avut însă pe eroii de poveste Păcală şi Tândală, pe Danilă Prepeleac, Stan Păţitul sau Pepelea, şi au inventat Păcălici, jocul de cărţi care ne-a bucurat copilăria.