Confidenţialitate

Ziua mondială de prim ajutor

An de an, în a doua zi de sâmbătă a lunii septembrie,  este celebrată Ziua mondială de prim ajutor, iniţiată de Federaţia Internaţională de Cruce Roşie şi Semilună Roşie.

Pentru a marca această zi, oameni obişnuiţi şi voluntari participă la acţiunile de mobilizare pentru acordarea asistenţei primare în situaţii de criză. Toată lumea ar trebui să ştie cum să salveze o viaţă.

În 2018, Crucea Roşie Română marchează Ziua mondială de prim ajutor, având ca temă “Prima reacţie la accidente rutiere”, prin exerciţii de simulare a unor accidente sau situaţii ce pot provoca victime, organizarea cursuri de prim ajutor, acordarea primului ajutor la diverse evenimente sportive etc, potrivit CRR.

Accidentele de circulaţie ucid în fiecare an aproximativ 1,25 milioane de persoane din întreaga lume. În România, în anul 2017 au fost înregistrate 1.951 decese, 8.624 de accidente rutiere grave şi 22.642 de accidente uşoare. Riscurile accidentelor rutiere nu pot fi niciodată eliminate complet, dar există modalităţi de a le reduce şi de a oferi oamenilor mai multe şanse de supravieţuire. Una dintre cele mai bune metode este să înveţi primul ajutor, astfel încât să ai abilităţile şi instruirea necesare pentru a răspunde rapid – şi chiar de a salva o viaţă – dacă eşti la locul unui accident, precizează comunicatul.

Societăţile Naţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie sunt cei mai importanţi furnizori de servicii de prim ajutor în aproape toate ţările din lume. În ţara noastră, CRR oferă cursuri de prim ajutor, predând tehnicile şi informaţiile necesare pregătirii şi răspunsului imediat pentru a ajuta victimele accidentelor rutiere. O astfel de instruire sporeşte cunoştinţele şi abilităţile primului răspuns în rândul populaţiei generale, şoferilor, pasagerilor şi pietonilor, permiţându-le să ofere asistenţă imediată persoanelor rănite pe şosele.

“Chiar şi un singur caz de deces pe şoselele ţării este o tragedie. Cursurile noastre de prim ajutor sunt deschise tuturor şi aşteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu persoane, grupuri şi comunităţi pentru a salva vieţi. Acordarea primului ajutor poate fi învăţată de fiecare dintre noi, pentru a diminua efectele accidentelor”, a declarat Ioan Silviu Lefter, directorul general al Crucii Roşii Române.

FICR consideră că primul ajutor trebuie să fie accesibil tuturor, inclusiv celor mai vulnerabili, şi ar trebui să fie, de asemenea, o parte integrantă a unei abordări mai largi pentru dezvoltare.

Mişcarea Internaţională de Cruce Roşie şi Semilună Roşie s-a născut la iniţiativa lui Henry Dunant. El este autorul cărţii ”O amintire de la Solferino”, care a reuşit să transmită ideile sale în rândul guvernanţilor europeni şi al oamenilor influenţi de la acea vreme. Astfel, în 1863, s-a întrunit pentru prima oară o comisie care s-a auto-intitulat Comitetul Internaţional pentru Ajutorarea Răniţilor şi care, în 1876, urma să devină Comitetul Internaţional al Crucii Roşii.

Primul ajutor de bază este doar un ajutor temporar acordat în caz de urgenţă pentru salvarea vieţii, prevenirea unor complicaţii ulterioare şi ameliorarea suferinţelor până în momentul în care un serviciu medical adecvat poate să intervină, precizează site-ul www.crucearosie.ro.

Crucea Roşie Română a lansat, în 2012, proiectul ”Puncte de prim ajutor în comunităţi izolate”, care are ca scop formarea şi instruirea unor persoane pentru a putea acorda primul ajutor de bază în cazul unor urgenţe. Proiectul se adresează comunităţilor izolate din mediul rural care nu dispun de servicii medicale permanente, iar serviciul de ambulanţă se află la distanţă.

Proiectul pilot “Puncte de prim ajutor în zone izolate” a fost implementat în 40 de zone izolate în 40 de judeţe din ţară. În aceste 40 de sate nu există servicii medicale permanente, iar timpul până la sosirea ambulanţei face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Cei 126 de “Salvatori comunitari” instruiţi de Crucea Roşie Română sunt voluntari şi au pus la dispoziţia comunităţii atât timpul lor, cât şi o cameră din locuinţa lor pentru Punctul de Prim Ajutor.