Confidenţialitate

Ziua Mondială a Somnului: 12 curiozităţi despre somn | GALERIE FOTO

Ziua Mondială a Somnului a devenit un eveniment internațional începând din 2008. În fiecare an se sărbătoreşte în preajma echinocțiului de primăvară, iar anul acesta are loc pe 16 martie, desfăşurându-se sub sloganul “Păstrează-ţi ritmul şi bucură-te de viaţă!”.

Motto-ul “Păstrează-ţi ritmul şi bucură-te de viaţă!” este menit să sublinieze importanţa ritmurilor circadiene pentru un somn sănătos şi a fost inspirat de studiile celor trei laureaţi ai Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină 2017.

Chiar dacă oamenii de ştiinţă nu au reuşit să înţeleagă pe deplin acest fenomen, există suficiente informaţii care să ne ajute să ne dăm seama ce se întâmplă cu noi odată ce am închis ochii.

1. Este ştiut faptul că, în funcţie de vârstă, fiecare dintre noi are nevoie de un anumit număr de ore de somn zilnic. Aşadar, bebeluşii dorm circa 16 ore pe zi, copiii cu vârstele între 3 şi 12 ani dorm în jur de 10 ore, între 13 şi 18 ani – 9 ore, după 19 ani, dormim cam 8 ore, iar după 65 de ani ne sunt suficiente 6 ore.

pozitii amuzante somn (1)

2. Un om doarme, în medie, 25 de ani într-o viaţă.

pozitii amuzante somn (9)

3. De-a lungul unei vieţi, o persoană îşi petrece 6 ani visând.

pozitii amuzante somn (11)

4. În primul său an de viaţă, un nou-născut fură din perioada de somn a părinţilor între 400 şi 750 de ore de somn.

pozitii amuzante somn (6)

5. Savanţii au stabilit că visăm numai persoane şi locuri pe care le-am mai văzut, chiar dacă nu ne mai amintim de ele.

pozitii amuzante somn (10)

6. Alt lucru interesant este că 12% dintre noi visează numai în alb şi negru. Se spune că procentul era mai mare înainte de apariţia televizoarelor color.

pozitii amuzante somn (4)

7. Somnul este mai important decât mâncarea. În lipsa alimentaţiei, corpul cedează în două săptămâni, în timp ce, în cazul somnului, decesul poate surveni în doar 10 zile.

pozitii amuzante somn (7)

8. E normal să nu ne amintim ce am visat. La 5 minute de la trezire, 50% din vis s-a şters, iar după 10 minute nu ne mai amintim circa 90% din vis.

pozitii amuzante somn (3)

9. Deşi până de curând se credea că visele au loc doar în timpul somnului de tip REM (mişcarea rapidă a ochilor), acestea pot apărea şi în timpul celui de tip non-REM, doar că sunt de durată mai mică.

pozitii amuzante somn (5)

10. Oamenii dorm, în medie, cu trei ore mai puţin decât alte primate precum cimpanzeii sau babuinii, care dorm aproximativ 10 ore pe zi.

pozitii amuzante somn (12)

11. Elefanţii stau în picioare atunci când intră în starea de somn non-REM, dar pentru somnul REM se întind.

pozitii amuzante somn (14)

12. În timpul somnului, organismul eliberează hormoni importanţi pentru ca celulele şi creierul să se poată regenera, iar întreg corpul să elimine toxinele acumulate peste zi.

pozitii amuzante somn (2)