Ziua Mondială a Sclerozei Multiple

În fiecare an, la 30 mai, este marcată Ziua Mondială a Sclerozei Multiple (World Multiple Sclerosis Day).

Peste 70 de ţări organizează diverse activităţi pentru a informa populaţia şi a face cunoscută această boală, care afectează tot mai multe persoane.

Potrivit Federaţiei Internaţionale pentru Scleroză Multiplă, aproximativ 2,3 milioane de oameni din întreaga lume sunt diagnosticaţi cu scleroză multiplă, însă numărul celor care suferă se estimează a fi mai mare, o mare parte rămânând nediagnosticaţi.

Conform Barometrului Sclerozei Multiple realizat la nivelul UE, în Europa, numărul bolnavilor de scleroză multiplă este în creştere, acesta fiind situat în prezent la peste 600.000 de persoane.

În România, potrivit statisticilor, sunt aproape 10.000 de persoane care suferă de scleroză multiplă. Din aceştia, aproximativ 2 000 primesc un tratament adecvat. În mai multe oraşe, vor fi organizate campanii de informare.

Societatea de Scleroză Multiplă din România prin organizaţiile membre desfăşoară cu acest prilej, la nivelul întregii ţări o serie de activităţi de conştientizare şi informare a cetăţenilor cu privire la această boală ce afectează sistemul nervos central (creierul şi coloana vertebrală).

Ziua Mondială a Sclerozei Multiple a fost lansată în 2009 şi este coordonată de Federaţia Internaţională de Scleroză Multiplă.
Scleroza multiplă (SM) este una dintre cele mai frecvente tulburări neurologice şi cauze de invaliditate la adulţii tineri.

Cele mai multe persoane cu SM sunt diagnosticate între 25 şi 31 de ani, înregistrându-se cu aproximativ de două ori mai multe femei decât bărbaţi. Nu se ştie încă ce anume cauzează boala şi nu există un tratament pentru vindecare.

Există însă terapii care reduc simptomele şi evoluţia bolii, una dintre terapiile cele mai de succes fiind tratamentul cu interferon ce creşte substanţial calitatea vieţii pacientului. Este important ca pacienţii să beneficieze de tratament cât mai repede din momentul în care sunt diagnosticaţi.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS