Ziua Mondială a Sănătății: Un român din 10 nu reușește să consulte un medic

De Ziua Mondială a Sănătății, ministrul Sorina Pintea le transmite însă medicilor și asistenților că le este alături, iar pacienților să fie încrezători.

Accesul universal la servicii de sănătate – așa sună tema aleasă anul acesta de Organizația Mondială a Sănătății pentru Ziua Mondială a Sănătății. Un mesaj optimist căruia i s-a alăturat și ministrul Sorina Pintea. „Indiferent de statutul economic sau social, de vârstă sau de rezidenţă, întreaga populaţie trebuie să aibă asigurat accesul la servicii medicale”, susține ministrul Sănătății.

Doar că realitatea din România este încă departe de acest deziderat. Ultimele date oficiale ale Institutului Național de Statistică arată că unul din cinci români cu vârsta peste 16 ani suferă de o boală cronică. Mai grav e însă că aproape 9% dintre cei care ar fi vrut să  și consulte un medic, n-au reușit să o facă. Previzibil, accesul la serviciile medicale e mult îngreunat în sate, iar dacă pacientul are peste 65 de ani ajunge și mai greu la doctor.

Unui singur stomatolog, de pildă, îi revin la țară peste 4000 de pacienți, pe când în orașe media e de doar 700.

Limitarea accesului la servicii medicale face ca oamenii să-și descopere bolile foarte târziu și, de multe ori, cu costuri mai mari. În ultimii ani, în România a scăzut numărul de cazuri noi cu afecțiuni respiratorii, dar a crescut cel al pacienților diagnosticați cu tumori, boli ale sângelui, boli endocrine și de nutriție.

Foto: Ioana Moldovan

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS