Confidenţialitate

Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, marcată printr-o permanentă criză

Astăzi e Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, marcată de campanii care să încurajeze donarea.

În România, ziua este marcată într-un context caracterizat printr-o criză aproape permanentă de sânge în spitale.

Este criză de sânge la Galați, unde Centrul de Transfuzie Sanguină face apel la populație să doneze sânge, pentru a reface stocurile care s-au subțiat considerabil în ultima perioadă – potrivit corespondentei Europa FM; Emanuela Turcu.

La Iași, criza se accentuează odată cu venirea perioadei de concediu, după cum transmite Violeta Cincu

La Ialomița, este, de asemenea nevoie de sânge.

Angajații Centrului de Transfuzii susțin că numărul donatorilor se află într-o continuă scădere.

Cel mult 20 de persoane vin la centrul de transfuzii pentru a dona sânge. Insuficient față de cât este nevoie.

La București, Centrul de transfuzie sanguină şi Centrul de transfuzie sanguină al MApN au marcat, joi, în Parcul Regele Mihai I (Herăstrău), Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, prin organizarea unei acţiuni de donare.

În România doar 2% din populaţia ţării donează sânge.

„Oamenii nu vin să doneze în număr mare sau când o fac o fac pentru cineva apropiat. Ar trebui să vină în mod constant pentru că, pe lângă faptul că primesc acele tichete de masă, primesc o zi liberă, deci nu trebuie să se supere că stau la coadă în centru să doneze sânge pentru că stau o oră două, dar până la urmă au o zi liberă de la serviciu, primesc reducere în transportul în comun, cu ajutorul Primăriei Capitalei le dăm şi bilete la teatru în ultimul timp. Cel mai important lucru este că starea lor de sănătate este monitorizată, că ei fac analizele din trei în trei luni” – a declarat directorul Centrului de transfuzie sanguină Bucureşti, Doina Goşa, citată de Agerpres.