Ziua metroului bucureștean

Astăzi se împlinesc 37 de ani de la înfiinţarea metroului bucureştean, ocazie cu care Metrorex organizează Ziua Porților deschise la metrou

Între 10:00-14:00, în stația de metrou Piața Unirii 1 călătorii sunt așteptați să descopere cum funcționează inima metroului. În luna noiembrie 1979, din Depoul Ciurel pleca spre stația Semănătoarea (astăzi Petrache Poenaru) primul tren de metrou. Evenimentul avea loc după cinci ani de lucrări realizate în ritm accelerat.

Încă din anii ’50 a fost realizat un memorandum tehnic de construcţie a metroului din Bucureşti. În anul 1953, la nivelul Ministerului Căilor Ferate exista chiar Direcţiunea Generală a Metroului Bucureşti. Dar doar o parte din plan s-a şi aplicat. Și au trecut aproximativ 20 de ani până să se pună în mișcarea proiectele de pe hârtie. În urma studiilor preliminare efectuate în perioada 1972-1975, au început simultan proiectarea și construcția metroului bucureștean. Primul tronson, Semănătoarea – Timpuri Noi, a fost dat în folosinţă pe 19 noiembrie 1979.

Lungimea rețelei de metrou a municipiului București se întinde pe 69,25km, distribuiți pe patru linii magistrale, cu 51 de stații. În construcție este acum M5-Râul Doamnei-Hașdeu(Opera), primul tronson având 6,5 km și planificate 10 stații.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS