Confidenţialitate

Ziua Marinei este sărbătorită în 7 orașe

Miercuri începe minivacanta pentru bugetari și o parte dintre angajații la privat.

Unii patroni au decis să le dea angajaților 3 zile libere cu ocazia zilei de Sf Maria și pentru a lega cu weekendul, după ce Guvernul a dat o hotărâre

În țară este sărbătorită Ziua Marinei în 7 orașe: Constanța, Brăila, Galați, Mangalia, Tulcea, Cernavodă, București.

La Constanța, peste 3000 de militari ai Forțelor Navale Române, dar și ai forțelor NATO, participă cu zeci de nave și aeronave la festivitatile de Ziua Marinei.

Grandiosul spectacol naval va fi urmărit de pe faleza Cazinoului din Constanța de cel puțin 10.000 de persoane, de președintele Klaus Iohannis, ministrul Apărării, Mihai Fifor, și alți oficiali.

Conform Statului Major al Forţelor Navale Române, la evenimente participă mii de marinari militari, zeci de nave şi numeroase aparate militare de zbor.

Manifestările dedicate Zilei Marinei Române au început duminică, 5 august, la Galaţi, cel mai mare port fluvial şi maritim al României, evenimente fiind organizate de Forţele Navale Române la Constanţa, Mangalia, Tulcea, Brăila, Bucureşti şi Cernavodă până miercuri, 15 august, când este programat, la Constanţa, cel mai mare spectacol naval.

Exerciţiul Naval Forţele Navale Române 18, cel mai mare spectacol naval al anului, este programat miercuri, 15 august, între orele 10,00 – 12,30, la Constanţa, Mangalia, Brăila şi Tulcea. Activităţile specifice vor continua, între orele 13,00 – 15,00, în Portul Tomis din Constanţa, unde marinarii militari vor organiza jocuri şi concursuri tradiţionale marinăreşti. Ziua se va încheia cu concertul Muzicii Militare a Forţelor Navale, susţinut pe faleza din Constanţa, începând cu ora 20,00, iar marinarii militari se vor retrage cu torţe, în intervalul orar 21,00 – 23,00, în oraşele Constanţa şi Mangalia.

La Muzeul Naţional al Marinei Române din Constanţa, intrarea va fi liberă miercuri între orele 9,00 – 17,00.

Ziua Marinei Române a fost organizată pentru prima dată în anul 1902, la Constanţa, la data de 15 august, cu prilejul sărbătoririi Adormirii Maicii Domnului, protectoarea marinarilor, iar în anul 2009 această zi a fost declarată sărbătoare naţională.