Ziua întâlnirii prezidențiabilului Iohannis cu politologi, jurnaliști și formatori de opinie

Susținut de PNL pentru un nou mandat de șef al statului, Klaus Iohannis organizează, marți, în Aula Bibliotecii Universitare din București, o întâlnire cu politologi, jurnaliști și formatori de opinie.

Contracandidata social-democrată Viorica Dăncilă a anunțat, luni seară, că ia în calcul varianta de a participa la evenimentul electoral.

Premierul liberal Ludovic Orban susține că, într-o asemenea situație, șefa PSD va putea asista în public.

Discuția va avea loc de la ora 19.00 și va permite întrebări doar din partea a opt sau nouă persoane, după cum a anunțat, luni, europarlamentarul liberal Rareș Bogdan.

Alți jurnaliști se pot afla în public.

„Îi văd așa de speriați, încât nu știu ce să zic. Am văzut astăzi numai pentru faptul că aș putea merge acolo, au venit purtătorii de mesaje ai domnului Iohannis și au jignit, au venit cu un atac. E ceva care cred că nu a fost întâlnit în România de la Revoluție încoace. Vom analiza. Luăm în calcul ambele variante”, a spus Viorica Dăncilă, la TVR.

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, anterior, că Viorica Dăncilă nu are ce căuta la dezbatere, iar dacă aceasta va veni nu va putea intra.

„Nu va fi primită, fiindcă nu este o dezbatere la care am invitat pe cineva, este o discuție cu jurnaliști, cu formatori de opinie, pe care eu am organizat-o, la care eu i-am invitat, și vom avea o discuție așezată despre mandatul care a trecut și despre mandatul care sper să fie”, a spus Klaus Iohannis, la Ploiești.

Pe de altă parte, Ludovic Orban a declarat că Viorica Dăncilă ar putea participa la dezbatere, însă din public.

„Nu cred că va veni. Dacă vine poate să stea în public, nu știu ce să facă. Nu poți să participi la un eveniment organizat de altcineva. Nu poți intra în casa cuiva fără să fii invitat. Nu cred că se va pune într-o situație atât de penibilă. Să vină să ce? Să strice o dezbetere care este organizată de candidatul la Președinție. (..) I-am spus că dacă vrea să discute cu cineva poate discuta cu mine, să îi arăt ce nenorociri a făcut. Eu nu am invitat-o la o dezbatere. Să stea de vorbă cu mine, care culeg toate bombele cu ceas lăsate în instituții. Cu Dăncilă nu avem ce discuta, pe scurt”, a spus Ludovic Orban, întrebat despre varianta în care Viorica Dăncilă va veni marți la dezbaterea organizată de Klaus Iohannis.

Senatorul PNL Alina Gorghiu a declarat că discuția va dura în jur de două ore și este organizată de PNL. Pe de altă parte, jurnaliștii acreditați pe instituția prezidențiale pot participa la eveniment, dar nu vor fi lăsați să pună întrebări.

În sală se vor afla și studenți, echipa de campanie a PNL și consilieri prezidențiali.

Dintre cele nouă persoane care vor adresa întrebări, numele a șase dintre ele sunt cunoscute – cinci sunt jurnaliști, respectiv Radu Tudor – Antena 3, Cristina Șincai – România Tv, Cristian Leonte – Pro TV, Moise Guran – Europa FM și Ion M. Ioniță – Adevărul, iar Cristian Pîrvulescu este politolog.

Printre numele vehiculate a fost și cel al Magdei Grădinaru, de la Ziare.com. Aceasta a scris, pe Facebook, că e adevărat că a fost invitată la dezbaterea cu Klaus Iohannis, însă nu s-ar duce doar „pentru a asista din sală”. Ea a mai spus că de câte ori a fost la o dezbatere „la Comisie sau la Parlamentul European, chiar daca erau intalniri off sau background information, am fost tratata ca jurnalist, al carui instrument e si intrebarea”, a scris Magda Gradinaru.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS