Confidenţialitate

Ziua 7 de TIFF: Regizoarea filmului„Anul Pierdut 1986”, inspirat din tragedia de la Cernobîl, face rezumatul peliculei, la Europa FM | AUDIO

Un film românesc inspirat din dezastrul de la Cernobîl va fi proiectat joi la Cluj-Napoca, în ziua cu numărul șapte a Festivalului Internațional de Film Transilvania.

Anul 1986, marcat de tragedia din orașul Cernobîl, continuă să inspire regizori și scenariști din toată lumea. Este și cazul Ligiei Ciornei, care aduce la TIFF pelicula „Anul Pierdut 1986”, fiind și debutul în regie al acesteia.

A povestit pentru Europa FM cum i-a venit ideea peliculei care va fi proiectată joi de la ora 18:15 minute la Cercul Militar, dar și sâmbătă la 12:30 la Cinema Arta:

„De la mai multe întâlniri avute cu femei care au trăit perioada anului 1986. După explozie începe tragedia pentru că oameni, copii s-au îmbolnăvit.”

Ligia Ciornei a făcut și un scurt rezumat al peliculei:

„E vorba de o femeie, în jur de 40 de ani, care e obligată de mama ei soacră să facă întrerupere de sarcină din cauza zvonurilor cauzate de norul de la Cernobîl. Copiii la acea vreme se nășteau după incident cu malformații.”

Pelicula a fost documentată intens timp de peste un an de zile, dar până la materializarea proiectului au trecut câțiva ani. Rolul principal este jucat de actrița Isabela Neamțu. Iar din distribuție mai fac parte Victoria Cociaş, Anastasia Simion și Gavril Pătru.

Ligia Ciornei are în lucru încă un film, despre prima femeie pilot din România. Despre subiectele inspirate din istorie, aceasta spune că:

„Să înveți din istorie cred că ține de o importanță filosofică și umană.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.