Confidenţialitate

Ziua 119 de război în Ucraina: Luptele se concentrează asupra regiunilor Harkov și Lugansk. Putin se declară „mândru” de soldații ruși

În Ucraina, 15 persoane, între care un copil de opt ani, au fost ucise sub focul armatei ruse în regiunea Harkov din nord-estul țării, anunță guvernatorul regiunii, pe canalul său de Telegram. Trupele ruse au capturat mai multe aşezări lângă oraşele asediate Severodoneţk şi Lisiceansk din regiunea Lugansk, au anunţat guvernatorul acesteia şi Statul Major al armatei ucrainene, relatează Reuters.

Guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Haidai, a confirmat relatări anterioare potrivit cărora satul Toşkivka, situat la sud de Severodoneţk, a căzut sub controlul trupelor ruse.

La rândul său, Statul Major ucrainean a anunţat că trupele ruse controlează alte două localităţi, situate la sud de Lisiceansk, oraşul geamăn al Severodoneţkului situat de cealaltă parte a râului Siverski Doneţ, care nu mai poate fi trecut pentru că toate podurile sunt distruse.

Spre deosebire de Severodoneţk, unde numai zona industrială se mai află sub controlul trupelor ucrainene, acestea din urmă rezistă la Lisiceansk, dar sunt bombardate puternic de artileria rusească.

Bombardamente grele continuă în zonă, iar pagubele sunt catastrofale.

Forțele ucrainene au atacat Insula Şerpilor, un teritoriu simbolic pe care trupele ruse l-au cucerit la scurt timp după izbucnirea ostilităților în februarie.

În faţa absolvenţilor academiilor militare ruse, la Kremlin, președintele Vladimir Putin s-a declarat „mândru” de faptele soldaților de pe frontul ucrainean şi a anunţat că, în acest an, racheta balistică intercontinentală Sarmat va intra în dotarea forțelor armate.

Un avion militar Suhoi s-a prăbușit în regiunea Rostov, aflată la granița cu Ucraina. Presa de la Moscova invocă o defecțiune tehnică. Este, totuși, al doilea astfel de avion pe care rușii îl pierd în ultima săptămână.

După săptămâni de negociere cu aliaţii occidentali, Ucraina a primit tunuri auto-propulsate de fabricație germană, capabile să lovească ținte aflate la 40 de kilometri distanță.

Sursa foto: Facebook / Volodimir Zelenski