Confidenţialitate

Zi de BINE: Primul duș din viața unui copil | AUDIO

“Știți ce se întâmplă când oamenii nu au acces la cultură? Rămân înțepeniți într-o lume foarte mică, în care destinul lor e să repete aceeași zi la nesfârșit. Să audă aceiași oameni, zicând aceleași lucruri. Totul să le zdrăngănească monoton în suflet și să creadă că asta e lumea toată. Trist, nu?

Anul trecut, în plină lună a lui cuptor, când copiii la sate caută umbră pentru oile cărora le poartă de grijă în vacanță, am făcut un experiment inedit la Zi de Bine. În plină pandemie, am transformat o dubă obișnuită într-un duș pe patru roți și am pornit o caravană prin satele sărace de pe lângă Iași, să le vorbim copiilor despre igienă. Mai mult decât să le vorbim, să le aratăm practic, la duș. Știți despre ce copii vorbesc, aceia care se spală la lighean. Copii care n-au avut niciodată ocazia să numere clăbuci frumos mirositori, sub o pară de duș.

Am avut alături medici, dar și artiști. Din sat în sat, a mers înaintea noastră o echipă de teatru ambulant și nu a mai fost vorba doar despre primul duș din viața unui copil, ci și despre prima piesă de teatru pe care au văzut-o. Mi-e greu să vă descriu cât de mari s-au făcut toți ochii micuți, care priveau cu îndoială la noi și la mașinăria grozavă cu care umblam, atunci când au intrat „pe scenă” actorii. Ar fi trebuit să fiți de față!

Așa că m-am bucurat tare când am auzit despre inițativa Teatrului Basca de a juca piese de teatru prin sate unde oamenii nu au acces la teatru. Prima ieșire la sat a avut loc în localitatea Coșteiu de Sus, din Timiș, în curtea doamnei Emilia, care mai obișnuiește să strângă laolaltă comunitatea locală și turiști din țară. Spectacolul „Altă zi cu soare” a fost o adevărată lecție de istorie despre naționalizarea pământurilor în anii 50, în Banat și despre modul în care s-au opus unii dintre țărani acestei încercări prin care statul îi lăsa fără proprietate.

Zic de Bine despre această inițiativă pentru că trăim zile care vorbesc de la sine despre importanța și urgența educației, a expunerii la informații, a accesului la cultură, în special acolo unde nu se întâmplă nimic, niciodată!

Dacă știți și voi vreo inițiativă locală despre care merită vorbit, un om fain care face lucruri care inspiră sau dacă puneți la cale vreo faptă bună, care are nevoie de susținere, scrieți-ne iute la zidebine@zidebine.ro”, a spus Melania Medeleanu la rubrica Zi de BINE.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.