Confidenţialitate

Zi de BINE: Inițiative care ne ajută să ne purtăm poverile mintale cu demnitate și respect | AUDIO

“Nu există lună în an care să bată luna mai! E prima lună din an când verdele devine iar verde, liliacul, lăcrămioarele și bujorii sunt la discreție și pe oriunde te poartă drumurile zilnice vezi ceva frumos, de care să te bucuri. De care să îți amintești cu drag. Dar dacă nu mai poți să îți aduci aminte? Dacă un peisaj atât de schimbat îți provoacă mai multă confuzie decât altceva? Sau dacă pur și simplu nu te poți bucura? Dacă invitația atât de directă la celebrarea vieții îți provoacă sentimente de anxietate și vinovăție?

Puțini știu că luna Mai este totodată Luna Conștientizării Sănătății Mintale. Încă din 1949 este așa, dar noi, ca societate, încă nu ne-am cufundat în nicio dezbatere publică, sinceră, deschisă despre crizele prin care trecem ca români. Pentru că, în România, statistica arată că nici măcar oameni care suferă de depresie nu prea există.

În timpul ăsta, cu ocazia lunii mai, în Marea Britanie a fost pus în funcțiune un tren dedicat îngrijirii mintale. De ce un tren? Pentru că o călătorie cu trenul le oferă oamenilor timp să se deconecteze și să se relaxeze. Așa că, împreună cu experți în sănătate mintală, a fost gândită o întreagă experiență de mindfulness.

Pasagerii au la dispoziție diferite vagoane tematice în care pot învăța să croșeteze, să deseneze, să facă macrame sau origami sau să stea de vorbă cu un mind coach.

Când studiile arată că sănătatea mintală e tot mai grav afectată în țările dezvoltate, zic de bine despre inițiativele care ne ajută să ne purtăm poverile mintale cu demnitate și respect.

Dacă știți și voi vreo inițiativă locală despre care merită vorbit, un om fain care face lucruri care inspiră sau dacă puneți la cale vreo faptă bună, care are nevoie de susținere, scrieți-ne iute la zidebine@zidebine.ro”, a spus Melania Medeleanu la Zi de Bine.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Kiefer Pix/Shutterstock