Confidenţialitate

Zi de BINE: Curtis, cel mai mic prematur care a supraviețuit vreodată | AUDIO

“420 de grame… cam atât cântărește un grapefruit mărișor sau o roșie inimă de bou, după ce a stat în soare și s-a copt bine de tot. Și tot atât cântărea la naștere cel mai mic bebe prematur care a supraviețuit vreodată. Curtis Means s-a născut în toiul verii trecute, la doar 21-a de săptămâni de sarcină. Cu o șansă de supraviețuire mai mică de 1%, Curtis a rămas la terapie intensivă, unde sora lui geamănă nu a rezistat mai mult de o zi.

275 de zile medicii au avut grijă de el, l-au ajutat să învețe cum să respire și cum să-și folosească gura pentru a mânca. Și nu au fost multe zilele în care să fie siguri că va supraviețui. Despre ce avea să îi rezerve viitorul, medicii neonatologi nu voiau să își dea cu părerea pentru că în toată lumea nu mai era nimeni ca el. Chiar și acum micuțul mai are nevoie de oxigen suplimentar și de un tub de hrănire, dar e sănătos și foarte energic. Pentru curajul cu care a luptat pentru viață a intrat și în Cartea Recordurilor ca cel mai mic prematur care a supraviețuit vreodată.

Zic de Bine despre Curtis pentru că pe 17 noiembrie am marcat Ziua Mondială a Prematurității. 20.000 de prunci vin pe lume înainte de termen anual, în România. Puterea cu care ei luptă pentru viață, iubirea părinților, dar și devotamentul medicilor care îi îngrijesc merită sărbătorite și susținute la fiecare pas.

Dacă știți și voi vreo inițiativă locală despre care merită vorbit, un om fain care face lucruri care inspiră sau dacă puneți la cale vreo faptă bună, care are nevoie de susținere, scrieți-ne iute la zidebine@zidebine.ro”, a spus Melania Medeleanu la Zi de Bine.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.