Confidenţialitate

Zelenski s-a întâlnit cu Macron și Scholz, la Paris. Președintele Ucrainei va participa și la summitul celor 27 de lideri ai Uniunii Europene | VIDEO

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a asigurat miercuri seară, la Paris, pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, de „hotărârea” sa de a „însoţi” Ucraina “spre victorie” şi de disponibilitatea sa de a continua livrările de arme franceze către Ucraina, la aproape un an după debutul invaziei ruse, scrie AFP.

„Suntem alături de Ucraina. Cu fermitate. Şi cu hotărârea de a o însoţi spre victorie şi restabilirea drepturilor sale legitime”, a spus el. „Vom continua efortul în ceea ce priveşte livrările de mijloace de apărare”, a adăugat şeful statului francez.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, participă joi la Bruxelles la summitul celor 27 de șefi de stat și de guvern ai Uniunii Europene. Se întâmplă după vizitele de miercuri în Londra și Paris, în care a cerut din nou armament greu și avioane.

În Franța, Volodimir Zelenski a participat la o cină cu omologul său francez Emmanuel Macron și cu cancelarul  german Olaf Scholz.

Într-o conferință de presă comună, liderii occidentali i-au dat asigurări președintelui ucrainean că vor continua să sprijine Kievul, inclusiv militar, atât timp cât va fi nevoie.

„Cu cât Ucraina primeşte mai devreme arme grele cu rază lungă de acţiune, cu cât piloţii noştri primesc mai repede avioane, cu atât mai devreme se va încheia această agresiune rusă şi ne vom putea întoarce la pace în Europa”, a spus Zelenski la Palatul Elysée.

Cancelarul german Olaf Scholz a amintit ajutoarele de până acum, inclusiv tancurile de luptă aprobate recent.

„Ne exprimăm împreună solidaritatea și sprijinul, voința noastră de a însoți Ucraina spre victorie, spre pace și spre Europa”, a spus liderul francez Emmanuel Macron.

Un moment amuzant a precedat declarațiile de presă. Zelenski și Scholz au luat loc la pupitrul greșit, Scholz cu steagul Ucrainei în spate.

„Cred că acela este steagul nostru”, a spus Zelenski și cei doi lideri au făcut schimb de locuri.

Foto: Twitter / Emmanuel Macron

Citește și: Zelenski mulțumește Marii Britanii pentru ajutorul militar și solicită noi avioane de luptă. „Avem libertate, oferiți-ne aripi pentru a o proteja” | VIDEO