Confidenţialitate

Zelenski promite noi măsuri anticorupție, după ce un ministru adjunct ar fi luat mită 400.000 de dolari pentru a contracta bunuri la suprapreț

După reținerea unui ministru adjunct pentru corupție, președintele Ucrainei promite noi măsuri anticorupție ce vor fi anunțate în cursul acestei săptămâni. „Țara nu se va întoarce la practicile din trecut”, a avertizat Volodimir Zelenski.

Între timp, procurorii anticorupție din Ucraina au anunțat că l-au reținut pe ministrul adjunct pentru Infrastructură și Dezvoltarea Regiunilor chiar după ce primise mită 400 de mii de dolari.

Președintele Ucrainei a explicat într-un mesaj video că reținerea ministrului adjunct pentru Infrastructură și Dezvoltarea Regiunilor, Vasyl Lozynskiy, are legătură cu energia dar adăugat că nu poate da detalii.

A promis aplicarea unor măsuri anticorupție ce sunt deja pregătite.

“Săptămâna aceasta va fi momentul pentru decizii adecvate”, a spus preşedintele ucrainean.“Deciziile au fost deja pregătite. Nu vreau să le fac publice în acest moment, dar totul va fi corect”, a spus Zelenski.

Ministrului adjunct pentru Infrastructură și Dezvoltarea Regiunilor din Ucraina a fost reținut sâmbătă, după ce procurorii anticorupție au descoperit că acesta ar fi luat mită 400.000 de dolari pentru a aproba un contract de achiziții de generatoare și alte bunuri la prețuri mai mari decât ar fi fost normal.

Biroul Anticorupție de la Kiev a explicat că anchetatorii s-au infiltrat în grupul de crimă organizată creat pentru a opri fraudarea bugetului.

Vara trecută, Guvernul de la Kiev a a alocat 1,8 miliarde de grivne pentru achiziții de generatoare și alte echipamente necesare pe timpul iernii și care să fie folosite cât timp infrastructura de bază este distrusă de atacurile Rusiei. Dar câțiva oficiali au delapidat o parte din bani, mai explică procurorii anticorupție ucraineni.

În timpul pechezițiilor la diferiți oameni de afaceri, procurorii au găsit și confiscat aproape un milion de grivne și aproape 39.000 de dolari.

Și Ministrul Apărării a cerut analizarea contractelor de achiziții de bunuri. Raportul Biroului Național Anticorupție al Ucrainei poate fi consultat aici.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ucraina va primi ajutoare militare masive din partea mai multor aliați NATO. Kievul se așteaptă la o nouă ofensivă majoră a Kremlinului