Confidenţialitate

Zelenski, în Parlamentul European: „Europa se curăță de influența coruptă a oligarhilor ruși. Ucraina va fi membră a UE”

Volodimir Zelenski se află, joi, la Bruxelles. În cadrul discrusului său din Parlamentul European, acesta a spus că țara sa va face parte din Uniunea Europeană.

Înainte ca liderul de la Kiev să ia cuvântul, Roberta Metsola, președintele Parlamentului European, a adresat mai multe cuvinte de laudă la adresa poporului ucrainean.

„Este un moment extraordar, în timpuri extraordinare. A trecut aproape un an de la invazia brutală, ilegală a Rusiei în statul suveran ucrainean. Când lumea se gândește la Ucraina se gândește la eroi, la David care îl învinge pe Goliath”, a declarat Roberta Metsola, de la tribuna Parlamentului European.

„Știm că nu luptați doar pentru valorile voastre, ci și pentru ale noastre. Ucraina este Europa iar viitorul națiunii voastre este în Uniunea Europeană”, a adăugat Metsola.

„Statele trebuie să decidă, repede, ca următorul pas, să pună la dispoziție sistemele cu rază lungă de acțiune și avioanele de care aveți nevoie pentru a proteja libertatea”, a mai declarat președintele Parlamentului European.

„Europa retrăiește acum ceea ce se întâmplă, se curăță de influneța coruptă a oligarhilor ruși, se apără de infiltrarea serviciilor secrete rusești (…) Iată că se luptă, se apără, se modernizează în același moment, de aceea Ucraina va fi membră a Uniunii Europene și și Uniunea Europeană câștigă astfel”, a spus Zelenski.

„Vă invit pe toți în Ucraina, glorie ucrainenilor și slavă Ucrainei. Vă mulțumesc foarte mult”, a încheiat președintele ucrainean.

„Aplauzele dumneavoastră nu sunt pentru mine, aceste aplauze sunt pentru cei care luptă în Ucraina și vreau să mulțumesc tutror celor care au susținut Ucraina în această bătălie istorică. Celor care ați ajutat poporul nostru, vreau să mulțumesc cetățenilor obișnuiți care au primit refugiații în casele lor, care au forțat politicienii să ne ajute, tuturor vă mulțumesc”, a declarat liderulde la Kiev în cadrul discursului din Parlamentul European.

Foto: Twitter / Roberta Metsola

Citește și: Zelenski s-a întâlnit cu Macron și Scholz, la Paris. Președintele Ucrainei participă și la summitul celor 27 de lideri ai Uniunii Europene | VIDEO