Confidenţialitate

Zeci de morți în cel mai recent conflict dintre Israel și Hamas

Sunt zeci de morți și de răniți după cea mai gravă escaladare a conflictului dintre Israel și mişcarea islamistă plaestiniană Hamas din ultimii ani. Sute de rachete au fost lansate noaptea trecută din Fâșia Gaza spre Israel, care a ripostat cu zeci de bombardamente.

Statele Unite și Uniunea Europeană au îndemnat la încetarea focului.

Armata israeliană a anunţat că, în ultimele 24 de ore, au fost lansate aproximativ 200 de rachete spre teritoriul Israelului și raporta cel puțin 24 de răniți.

Atacurile au fost lansate  din Fâşia Gaza de Hamas, o mişcare islamistă aflată la putere în enclava palestiniană, și de organizația  Jihadul Islamic.

Sistemele antiaeriene au interceptat, însă, 90% dintre rachetele care riscau să cadă în zone populate.

Riposta Israelului: raiduri aeriene care au vizat 130 de poziţii militare din Fâşia Gaza. Ministerul Sănătăţii din teritoriul palestinian Fâşia Gaza a raportat 23 de morţi, inclusiv nouă minori, şi 107 răniţi, în urma raidurilor israeliene.

Armata israeliană susține că  15 dintre persoanele ucise în Fâşia Gaza erau militanţi islamişti care se pregăteau să lanseze rachete.

Criza a fost declanşată după câteva săptămâni de violenţe între palestinieni și poliția israeliană în Ierusalimul de Est – centrul vechi al orașului – în urma cărora sute de persoane au fost rănite de vineri încoace.

Hamas  amenințase de luni după-amiază Israelul cu noi atacuri – dacă forţele israeliene nu se retrag de pe Esplanada Moscheilor, Ierusalimul de Est.

Considerate cele mai violente din 2017, confruntările au coincis cu „Ziua Ierusalimului”, care marchează cucerirea de către armata israeliană – în 1967 – a părţii de est a oraşului, locuită de către palestinieni.

  • Iorgu Ianuși