Confidenţialitate

Zeci de militari, somați să restituie banii primiți pentru concediul paternal

Zeci de militari au fost somați să restituie banii primiți pentru concediul paternal,  arată Ministerul Apărării.

S-a ajuns în această situație după ce Ministerul Muncii a atras atenția că aceștia nu plătesc contribuția de asigurări sociale, așadar nu pot beneficia de plata acestei indemnizații.

La solicitarea Europa FMMApN arată că sumele – care trebuie acum restituite – au fost acordate taților pentru cele 10 zile de concediu primite după nașterea copilului, în baza unui curs de puericultură urmat de aceștia.

 

Concediul paternal se plătește doar dacă persoana respectivă este asigurată în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, arată MApN.

Militarii, însă, sunt exceptați de la plata acestor contribuții.

Totuși, există aproximativ 35 de militari, cărora, deși nu îndeplineau condițiile, li s-a acordat concediul paternal, în conformitate cu legislația din sistemul asigurărilor sociale de stat.

A fost, așadar, o greșeală care acum trebuie remediată – așa că militarii au fost somați să restituie banii.

Într-un răspuns trimis Europa FM, Ministerul Apărării arată că sumele care trebuie recuperate reprezintă contravaloarea corespunzătoare celor 10 zile lucrătoare pentru care s-a acordat concediul, în plus față de cele cinci zile de permisie prevăzute de regulament.  Sumele sunt cuprinse între 500-600 de lei.

Iată reacția MApN:

Acordarea concediului paternal este condiționată de plata contribuției asigurărilor sociale de stat, respectiv titularul dreptului la concediu paternal trebuie să fie asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat (art. 2 alin. (1) din Legea nr.210/1999).

Pentru personalul militar în activitate este instituită excepția de la plata contribuţiilor de asigurări sociale veniturile acordate (art. 141 lit. c) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal).

Excepția se aplică pentru întreg personalul care îşi desfăşoară activitatea în instituţiile din sectorul de apărare, ordine publică şi securitate naţională (personal militar, poliţişti şi funcţionari publici cu statut special, pentru care se datorează contribuţie individuală la bugetul de stat potrivit Legii nr.223/2015 privind pensiile militare de stat.

Această excepție de la plata contribuției de asigurări sociale exclude personalul militar în activitate și de la dreptul la concediul paternal, așa cum este definit pentru ceilalți salariați, nefiind  îndeplinită condiția prevăzută expres la art. 2 alin. (1) din Legea nr.210/1999.

În prezent, în conformitate cu prevederile art. 126, alin. (1) lit. b) din anexa nr. 9 la R.G. – 1, Regulamentul de ordine interioară în unitate, aprobat prin Ordinul ministrului apărării naționale nr. M.38/2016, la nașterea copilului, personalul militar are dreptul la o permisie de 5 zile calendaristice, la care se adaugă timpul pentru deplasarea la și de la domiciliu.

Din datele obținute până la acest moment, în această situație se află aproximativ 35 de militari, cărora, deși nu îndeplineau condițiile, li s-a acordat concediul maternal aferent legislației din sistemul asigurărilor sociale de stat.  Sumele care trebuie recuperate reprezintă contravaloarea corespunzătoare celor 10 zile lucrătoare pentru care s-a acordat concediul, în plus față de cele cinci zile de permisie prevăzute de regulament, fiind cuprinse între 500-600 de lei”.