Zeci de mii de cubanezi la Santiago de Cuba, pentru funeraliile lui Fidel Castro

Sâmbătă seara, cortegiul funerar al liderului revoluţionar a ajuns la destinaţia sa finală, după un tur de patru zile de la Havana la Santiago de Cuba, unde va fi îngropată cenuşa lui Fidel Castro.

Din această localitate, Santiago de Cuba, liderul cubanez şi-a pornit revoluţia ce a pus capăt dictaturii lui Fulgencio Batista. Copiii în uniforme şi veteranii militari au fluturat drapele la sosirea cortegiului funerar în Santiago de Cuba.

Prima oprire a cortegiului funerar a fost în parcul Cespedes, în faţa aceleiaşi clădiri, de la balconul căreia şi-a citit Fidel Castro în 1959 discursul de victorie în urma Revoluţiei Cubaneze.

Mulţimea a scandat ”Eu sunt Fidel!”, după ce mai multe discursuri celebre ale liderului revoluţionar au fost proiectate pe ecranele instalate în parcul Cespedes.

La finalul celor nouă zile de doliu naţional, cenuşa liderului revoluţionar va fi îngropată în timpul unei ceremonii private, care va avea loc azi la cimitirul Santa Ifigenia.

În fața unei mulțimi copleșitoare de zeci de mii de cubanezi, preşedintele Raul Castro, fratele lui Fidel Castro, a rostit un discurs mult aşteptat, la care au venit și mai mulţi lideri străini.

Marți, executivul cubanez a organizat o ceremonie masivă de comemorare a fostului lider revoluţionar în Havana, la care au participat aproximativ 20 de preşedinţi străini.

Raul Castro a spus că vrea să îi onoreze dorința fratelui său: astfel  niciun loc și niciun monument din Cuba nu îi vor purta numele.

Dictatura Castro va rămâne în Cuba, după moartea lui Fidel Castro?

Este o întrebare care e pe buzele tuturor în aceste zile, la 9 zile după moartea fostului lider de la Havana.

Susţinătorii l-au lăudat pe liderul revoluţionar pentru răspândirea unui sistem sanitar şi de învăţământ gratuit pe întreaga insulă, care se confrunta înainte cu o rată ridicată a analfabetismului. Între timp, opozanţii l-au catalogat drept un dictator brutal, care a distrus economia.

”El este părintele tuturor cubanezilor, dar şi a nevoiaşilor din întreaga lume”, a declarat directoarea companiei naţionale de tutun, Margarita Aquilera.

Șeful statului de la Havana, Raul Castro a jurat „să apere patria și socialismul”. „În fața rămășițelor lui Fidel (…) în cetatea eroică Santiago de Cuba, jurăm să apărăm patria și socialismul”, a declarat el.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS