Zece ani de când Angela Merkel a devenit prima femeie cancelar al Germaniei

Angela Merkel sărbătoreşte duminică zece ani de când conduce Germania.

Este prima femeie cancelar şi al treilea şef de Guvern, după Konrad Adenauer şi Helmut Kohl, care reuşeşte să rămână un deceniu la putere, de la cel de-al Doilea Război Mondial şi până în prezent.

În urmă cu zece ani, politicanul conservator în vârstă de 51 de ani prelua puterea în cea mai mare economie şi cea mai populată ţară a Europei, conducând Germania într-o nouă eră de lider la nivel mondial.

Potrivit cotidianului britanic The Guardian, „cheia supravieţuirii sale este abilitatea de a rămâne calmă şi de a lăsa o imagine de competenţă modestă”.
Ziarul german Die Welt apreciază însă că, deşi mulţi cred că au descoperit succesul liderului enigmatic, „ea a fost şi rămâne un mister”.

Cotidianul american The New York Times notează că Angela Merkel „a condus revenirea puternică a Germaniei pe scena mondială – dând dovadă de leadership în criza financiară europeană, promovând folosirea energiilor regenerabile şi asumând un rol de negociator-cheie în conflictul din Ucraina şi de autoritate morală în criza imigraţiei din Europa”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS