Confidenţialitate

”Zăpada verde” din Atarctica, un efect al schimbărilor climatice

Imaginea unui alb fără sfârșit, asociată Antarcticii, se schimbă în ultimii ani. Temperaturile în creştere, cauzate de schimbările climatice, contribuie la formarea şi răspândirea aşa numitei ”zăpezi verzi”, care a devenit atât de des întâlnită în anumite locuri, încât este vizibilă chiar şi din spaţiu.

Folosind datele colectate pe o perioadă de doi ani de satelitul Sentinel 2 al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), combinate cu cele obţinute în urma observaţiilor la sol, cercetătorii de la Universitatea Cambridge şi British Antarctic Survey au creat prima hartă a înfloririi algelor pe coasta Peninsulei Antarctice.

Până la observațiile din spațiu, nu se cunoştea cu exactitate întreaga amploare a fenomenului ”zăpezii verzi”. Muşchii şi lichenii sunt consideraţi organismele fotosintetice dominante în Antarctica, dar potrivit noii cartografieri, au fost descoperite 1.679 de zone separate de înflorire.

”Înflorirea algelor în Antarctica este echivalentul lipsei unei cantităţi de carbon corespunzătoare a 875.000 de drumuri pe distanţe medii în maşini alimentate cu benzină în Marea Britanie”, explica Matt Davey, cercetător la Facultatea de Ştiinţe ale Plantelor din cadrul Universităţii Cambridge, într-un interviu acordat anul trecut.

Mai multe informații despre acest subiect puteți găsi în cercetarea publicată de Nature la adresa https://www.nature.com/articles/s41467-020-16018-w.pdf

FOTO: ESA