Confidenţialitate

ZACA. Regulile vinietei Oxigen

De la începutul lui 2020, toți cei care circulă cu mașini poluante în București trebuie să cumpere vinieta Oxigen.

Tarifele vinietei Oxigen sunt diferite în funcție de norma de poluare.

Cel mai mare tarif îl vor plăti şoferii care au maşini Non Euro, taxa pentru ei fiind de 1.900 de lei pe an. Vinieta poate achiziţionată pentru o perioadă minimă de o zi (15 lei pentru maşini Non Euro şi 5 lei pentru Euro 4), până la maxim un an.

Excepţie de la plata vinietei fac autovehiculele electrice şi cele hibrid, cele pe două roţi, cele special adaptate pentru persoanele cu dizabilităţi, cele destinate transmisiunilor radio şi tv sau cele deţinute sau folosite de Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naţionale, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Serviciul de Ambulanţă sau Medicină legală, protecţia civilă, autovehiculele de serviciu ale procurorilor din Ministerul Public, serviciile publice comunitare pentru situaţii de urgenţă, Societatea Naţională de Cruce Roşie din România, serviciile de ambulanţă, Societatea de Transport Bucureşti, cele utilizate la căile de comunicaţie şi reţelele edilitare, cele istorice şi cele prevăzute ca fiind exceptate prin acordurile şi tratatele internaţionale la care România este parte.

De la 1 ianuarie 2020, vinieta Oxigen trebuie plătită de mașinile (masa totală maximă autorizată sub cinci tone) Euro 3, indiferent pe unde circulă în București, de luni până vineri, de la 7:00 la 22:00, cu excepția sărbătorilor legale.

Pentru mașinile cu norma de poluare non-Euro, Euro 1, Euro 2 vinieta Oxigen trebuie plătită pentru circulația pe majoritatea arterelor din București, de luni până vineri, de la 7:00 la 22:00 (nu și de sărbătorile legale), cu excepția zonei ZACA, unde au accesul interzis, chiar și dacă au vinietă.

Pentru mașinile Euro 4, hotărârea prevede că vinieta Oxigen va trebui plătită din 2021, indiferent pe unde vor să circule în Capitală.

Există totuși un răgaz oferit pentru acomodarea cu această taxă până în luna martie 2020, după care Hotărârea CGMB nr. 539/2019 prevede amenzi între 1.500 și 2.000 de lei (care vor putea fi plătite la jumătate din minimul de 1.500 în 15 zile).

De la prevederile vinietei sunt exceptate scuterele şi motocicletele, precum şi maşinile care merg pe GNL, GNC şi GPL (doar Euro 3)

Începând cu data de 1 ianuarie 2020, accesul autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mică de 5 tone pe arterele din municipiul Bucureşti este restricţionată zilnic, de luni până vineri, cu excepţia sărbătorilor legale, în intervalul 7-22, după cum urmează:

a) pentru cele electrice, hibrid sau cu norma de poluare Euro 5 şi Euro 6, accesul este permis fără restricţii pe toate arterele;

b) pentru cele cu norma de poluare Euro 3 şi Euro 4 accesul este permis pe toate arterele din municipiul Bucureşti numai în urma achiziţionării unei viniete electronice Oxigen;

c) pentru cele cu norma de poluare Non-Euro, Euro 1 şi Euro 2 accesul este interzis în Zona de Acţiune pentru Calitatea Aerului (ZACA), fiind permis pentru restul arterelor din municipiul Bucureşti numai în urma achiziţionării unei viniete electronice Oxigen.

TARIFE vinieta Oxigen pentru București în 2020

  • Non-euro – 15 lei/ zi, 300 lei/luna si 1.900 lei/an
  • Euro 1 – 15/zi, 250 lei/luna si 1.700 lei/an
  • Euro 2 – 15 lei/zi, 200 lei/luna, 1.500 lei/an
  • Euro 3 – 5 lei/zi, 100 lei/luna sau 700 lei/an
  • Euro 4 – 5 lei/zi, 80 lei/luna sau 500 lei/an

Potrivit regulamentului de aplicare a vinietei Oxigen, tariful de acces și circulație în București se achită în avans, iar perioadele de valabilitate sunt: o zi, o lună, șase luni și un an.

Cum se plătește vinieta Oxigen în București

Vinietele Oxigen vor putea fi achiziţionate online, din benzinării, prin sms sau aplicaţii online ale Primăriei Capitalei, care vor fi realizate special în acest scop.

Totuși, la început de 2020 există doar varianta achiziției online pe trei siteuri indicate de PMB. Paginile pentru vinieta Oxigen par făcute în grabă și au chiar lăsate instrucțiuni din partea editorului cu care sunt adminstrate respectivele siteuri, cum este cazul roviniete.ro, unde imediat sub formularul de plată a rămas o zonă indicată drept ”Știri despre Oxigen (Pagina editabilă din CMS)”

Cel mai probabil până în luna martie, când încep să se aplice amenzile, vor fi mai clare căile de plată și vor fi disponbile mai multe moduri în care se poate achita vinieta Oxigen.

Ce este ZACA

Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului (ZACA) reprezintă perimetrul delimitat de: Piața Victoriei – Bd. Iancu de Hunedoara – Sos. Ștefan cel Mare – Str. Polonă – Str. Mihai Eminescu – str. Traian – Bd. Nerva Traian – Bd. Gheorghe Sincai – Str. Lânăriei – Calea Șerban Vodă – Bd. Mărășesti – Str. Mitropolit Nifon – Bd. Libertății – Calea 13 Septembrie – Sos. Panduri – Sos. Cotroceni – Spl. Independenței – Str. Știrbei Voda – Str. Berzei – Str. Buzești – Piața Victoriei

Pentru mașinile cu norma de poluare non-Euro, Euro 1, Euro 2 vinieta trebuie plătită pentru circulația pe majoritatea arterelor din București, de luni până vineri, de la 7:00 la 22:00 (nu și de sărbătorile legale), cu excepția zonei ZACA, unde au accesul interzis, chiar dacă au vinietă Oxigen.

Cum poate fi aflată norma Euro – norma de poluare a vehiculului

Registrul Auto Român a prezentat modul în care poate fi identificată în Cartea de Identitate norma de poluare a vehiculului, norma Euro, devenită un subiect intens discutat după ce în București s-a decis introducerea unei noi taxe care ține cont de aceasta.

”Având în vedere că există mai multe tipuri de cărți de identitate, vom explica diferitele situații care pot apărea.

În CIV de tip nou, norma de poluare poate fi identificată în două locuri:
– la punctul 6 – Număr national de registru – în șirul de caractere, ultimele două reprezintă norma Euro;
– la punctul 17 – Cod național de emisii – aici se regăsesc doar caracterele care indică norma Euro.

În CIV de tip vechi, norma de poluare poate fi identificată la punctul 5 – Numărul de omologare – ultimele două caractere din șir reprezintă norma Euro.
Interpretarea caracterelor consemnate în CIV se face în felul următor:
Euro 6 – E6, R6, T6;
Euro 5 – E5, R5, RE, T5, H5;
Euro 4 – E4, R4, K4, T4, H4;
Euro 3 – E3, R3, T3, H3;
Euro 2 – E2, R2, K2, T2, H2;
Euro 1 – E1, R1, K1, T1, H1;
Non-euro – orice alte combinații de două caractere alfanumerice reprezintă norma non euro;
EE – pur electric”, precizează RAR, într-un mesaj prezentat luni pe Facebook.

Dacă nu sunteți siguri privind norma de poluare a vehiculului, o variantă rapidă este să folosiți aplicația Istoric vehicul, disponibilă gratuit pe siteul www.rarom.ro.